Anterior, la data de 9 ianuarie, administrația președintelui demisionar Joe Biden anunțase admiterea României în programul Visa Waiver, precizând că autoritățile române au îndeplinit toate condițiile tehnice și de securitate impuse de legislația americană. Printre aceste condiții se numărau încheierea unor parteneriate cu autoritățile de aplicare a legii din SUA, precum și facilitarea schimbului de informații privind terorismul și criminalitatea gravă.
În contextul schimbării administrației de la Washington, noul guvern american a transmis, printr-un comunicat emis la 25 martie de către Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), că revizuiește desemnarea României în cadrul Programului Visa Waiver. DHS a precizat că această evaluare are drept scop asigurarea conformității continue cu cerințele stricte de securitate prevăzute de program.
Până la finalizarea acestei analize, autoritățile americane au decis suspendarea temporară a utilizării Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Astfel, până la clarificarea statutului României în program, românii care doresc să călătorească în SUA trebuie să obțină în continuare o viză de scurtă ședere, conform reglementărilor anterioare includerii în Visa Waiver.
Guvernul României a transmis un comunicat oficial în care subliniază că va continua dialogul diplomatic cu autoritățile americane la cel mai înalt nivel. Executivul român afirmă că România a îndeplinit toate condițiile tehnice solicitate pentru accederea în programul de călătorii fără viză și solicită partenerilor americani clarificări tehnice privind suspendarea temporară a includerii.
„România a îndeplinit toate condiţiile tehnice pe care administraţiile americane le-au recomandat pentru accederea în Programul Visa Waiver. În contextul politicii noii administraţii americane, dorim să continuăm colaborarea astfel încât reanalizarea candidaturii ţării noastre să aibă loc în cel mai scurt timp posibil. Guvernul României consideră că este esenţial ca partenerii americani să transmită toate detaliile tehnice care au stat la baza anulării temporare a deciziei de intrare a României în Programul Visa Waiver, pentru ca autorităţile române să poată pregăti răspunsuri detaliate pe fiecare temă în parte”, se arată în comunicatul Executivului.
SUA nu au făcut publice motivele pentru neincluderea României în Visa Waver
Până la momentul actual, autoritățile americane nu au oferit detalii suplimentare privind motivele exacte ale revizuirii sau un calendar estimativ pentru finalizarea procesului de reevaluare. România rămâne una dintre țările membre ale Uniunii Europene care nu beneficiază deocamdată de acces necondiționat în Statele Unite prin programul Visa Waiver, alături de alte state est-europene.
Ministerul Afacerilor Externe din România a reiterat angajamentul de a lucra îndeaproape cu partenerii americani pentru a clarifica situația și pentru a sprijini implementarea măsurilor necesare care să conducă la includerea definitivă a României în programul de scutire de viză.
Conform legislației americane, una dintre condițiile esențiale pentru admiterea într-o manieră permanentă în Programul Visa Waiver este menținerea unei rate de refuz sub 3% pentru cererile de viză B1/B2 (turism/afaceri). În ultimii ani, România a reușit să scadă progresiv această rată, ajungând, conform datelor publicate anterior de autoritățile americane, sub pragul stabilit.
Pe lângă acest criteriu, România a încheiat acorduri bilaterale cu SUA privind schimbul de informații, securizarea documentelor de călătorie și alte aspecte legate de controlul la frontieră. Toate aceste elemente au fost parte a unui proces tehnic îndelungat, desfășurat în colaborare cu autoritățile de peste ocean.
Decizia de reevaluare a statutului României în program intervine într-un context politic intern nou în SUA, după schimbarea administrației prezidențiale, ceea ce implică și o revizuire a politicilor privind securitatea națională și mobilitatea internațională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News