Studiu îngrijorător: Una din trei familii Spania riscă să nu-și poată plăti chiria

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Studiu îngrijorător. Una din trei familii Spania riscă să nu-și poată plăti ipoteca sau chiria. Sursa foto: freepik.com
Studiu îngrijorător. Una din trei familii Spania riscă să nu-și poată plăti ipoteca sau chiria. Sursa foto: freepik.com

Inflația ridicată și chiriile din ce în ce mai mari fac accesul dificil pentru mii de spanioli la o locuință.

Un studiu dezvăluie că 60% dintre familiile din Spania au probleme legate de locuință și una din trei familii se află în excluziune rezidențială. Familiile alocă mai mult de 30% din venit pentru achitarea locuinței, fără a lua în calcul energia electrică, gazul și apă.

Datele sunt cuprinse în raportul „Prevenirea și atenția excluziunii rezidențiale: Factori explicativi”, finanțat de Direcția Generală Diversitate Familie și Servicii Sociale a Ministerului Drepturilor Sociale și Agenda 2030.

Studiul, care prezintă date despre excluziunea locativă și rezidențială, concluzionează că „escaladarea neîncetată a prețurilor locuințelor și pierderea puterii de cumpărare în context inflaționist sufocă multe gospodării și sărăcește clasele de mijloc”.

„Situația s-ar putea înrăutăți dacă nu se iau măsuri urgente în acest context ascendent”, spune Elena Martínez, șeful Departamentului de Cercetare și Evaluare la Provivienda, care avertizează că „2,3 milioane de familii nu sunt încă în excludere, dar riscă să cadă în ea”.

Cei care riscă cel mai mult să cadă în excluziunea rezidențială în viitor sunt cei care au suferit o reducere a ofertei, cei care cred că vor fi nevoiți să-și schimbe locuința în curând sau familiile care au avut întârzieri la plata locuințelor, relatează  telecinco.es.

 

17,4% dintre familiile din Spania rămân sub pragul sărăciei  după ce plătesc pentru locuință  

 

Dintre problemele analizate, rezultatele raportului arată că ceea ce afectează cel mai mult excluziunea rezidențială este prețul locuințelor și problemele derivate din lipsa locuințelor la prețuri accesibile. „Relația dintre sărăcie și prețurile locuințelor este clară și în creștere. 17,4% dintre gospodăriile din Spania rămân sub pragul sărăciei relative severe după ce plătesc pentru locuință”, conchide Martínez, care adaugă că „Există 5,5 milioane de gospodării în excluziune rezidențială, de care aproape 4 milioane rămân într-o situație de sărăcie relativă severă după ce și-au plătit locuința”. 

În cazul gospodăriilor sărace, excluziunea ajunge la 74% din populație și practic toate au o anumită problemă cu locuința.

"Sunt din ce în ce mai multe cazuri în care, pentru a efectua plăți pentru locuințe, sunt nevoiți să locuiască în clădiri în stare proastă, să devină supraaglomerați sau să schimbe cartierele. Rezultatul este că practic toate gospodăriile sărace au probleme legate de locuință", spune Elena Martínez.

 

Efortul de a plăti prețurile mari ale chiriilor de locuințe în Spania

 

Raportul mai asigură că închirierea „sărăcește” clasele de mijloc și „exacerba problemele” celor mai vulnerabile gospodării. Lipsa locuințelor la prețuri accesibile îi afectează în principal pe cei care locuiesc în chirie, care îi dedică un procent mare din salariu.

Mai exact, precizează că, în timp ce 11,3% dintre gospodăriile cu ipotecă se află într-o situație de sărăcie severă după ce și-au plătit locuința, această situație afectează 37,8% dintre gospodăriile care închiriază la prețul pieței. 

9% dintre familiile care locuiesc în proprietate fac acest efort suplimentar față de 47,5% din familiile care închiriază, aproape jumătate din întreaga populație care închiriază. „Această suprasolicitare la plata chiriei are o prevalență mult mai mare în rândul gospodăriilor cu venituri mai mici, afectând 7 din 10 gospodării care locuiesc în chirie”, adaugă Elena Martínez.

După cum se arată în raport, peste 250.000 de familii cu venituri medii cad în sărăcie severă după ce au plătit pentru locuință, ceea ce arată că lipsa locuințelor la prețuri accesibile duce la sărăcie nu numai pentru cei cu venituri mici, ci și pentru gospodăriile cu venituri medii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel