Studenții îi cer DEMISIA lui Eugen Teodorovici: "O legare de glie"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Studenţii din Iaşi îi cer demisia ministrului Eugen Teodorovici, după ce acesta a vorbit despre obligarea studenţilor români să se angajeze în ţară după terminarea studiilor. Liga ieşeană invocă articole din Constituţia României şi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

O ligă studenţească din Iaşi cere demisia ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce acesta a declarat că ar trebui întrebaţi studenţii dacă nu ar fi corect ca după terminarea studiilor să rămână să lucreze un număr de ani în România. Liga Studenţească numeşte această propunere o „legare de glie”.

„Liga Studenţilor (LS) Iaşi îi cere demisia ministrului Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, şi se opune propunerii intervenţioniste a acestuia de studenţii, în sensul obligării acestora la a se angaja şi a lucra în România câţiva ani după terminarea studiilor. Solicitarea demisiei vine inclusiv în contextul în care Teodorovici persistă în a limita beneficiile studenţilor la transportul pe calea ferată şi a continua o politică fiscală dezastruoasă şi împovărătoare pentru români", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Liga Studenţilor.

Reprezentanţii ligii studenţeşti susţin că o astfel de propunere ar fi ilegală şi invocă articole din Constituţia României şi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„Nicăieri în Europa nu există o astfel de, întrucât ar fi nu numai nefirească, dar şi ilegală. Libertatea de mişcare (dreptul la liberă circulaţie) este garantată de art. 25 din Constituţia României şi de art. 2 din protocolul 4 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Munca este un drept, iar nu o obligaţie în sens legal (ci doar moral). Nimeni nu ar putea fi constrâns prin lege să muncească, decât în caz de forţă majoră (război, catastrofe etc.), pentru îndeplinirea unor obligaţii civice, a serviciului militar sau în baza unei hotărâri judecătoreşti de condamnare", se mai arată în comunicat.

 

Calitatea scăzută a învățământului superior

 

Studenţii explică faptul că printre factorii care îi determină pe cei care termină o facultate în ţară să plece în străinătate se numără calitatea scăzută a învăţământului superior, fiscalitatea excesivă, birocraţia şi corupţia.

Potrivit acestora, puţin peste jumătate dintre absolvenţii care rămân în ţară muncesc în domeniul în care au studiat.

Liga Studenţilor din Iaşi anunţă că vrea să participe la discuţiile cu ministrul Finanţelor.

„Domnul Teodorovici ori este prost consiliat, ori este deconectat cu totul de la realitate din moment ce îşi permite să lanseze în spaţiul public propuneri nefondate şi neargumentate, ba chiar total aberante. Tocmai idei şi politici precum cele propuse de domnia sa alungă tinerii români din ţară. Îi solicităm să fim invitaţi la consultările privind limitarea beneficiilor pentru studenţi la transportul pe calea ferată şi la toate propunerile Executivului care îi privesc pe studenţi. Fenomenul de brain-drain poate fi stopat numai prin transformarea din temelie a arhitecturii birocratice a statului român, prin reducerea intervenţionismului şi tinderea spre un stat minimal, prin clasificarea reală a universităţilor şi eliminarea statutului lor actual de instituţii asistate social care înregimentează la cursuri cifre, nu oameni, precum şi prin asumarea de către studenţi a misiunii de a reaşeza sistemul de învăţământ în special, şi ţara, în general, în rosturile lor fireşti", au mai scris studenţii în comunicat.

Eugen Teodorovici a anunţat, duminică, faptul că va avea discuţii transparente cu studenţii în privinţa facilităţilor acordate şi că aceştia ar trebui întrebaţi dacă nu ar fi corect ca după terminarea facultăţii să lucreze câţiva ani în România, conform Mediafax.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel