Străinii cumpără masiv proprietăți imobiliare în Ungaria

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Tot mai mulți chinezi, slovaci și germani cumpără proprietăți imobiliare în Ungaria. Sursa foto: freepik.com
Tot mai mulți chinezi, slovaci și germani cumpără proprietăți imobiliare în Ungaria. Sursa foto: freepik.com

Cifra de afaceri pe piața imobiliară dn Ungaria a scăzut cu 14 la sută anul trecut, dar străinii au cumpărat mai multe proprietăți rezidențiale.

Un total de 8.000 de apartamente au ajuns la străini, ceea ce este cu 10 la sută mai mare decât recordul atins în 2018 înainte de epidemia Covid. Ponderea cumpărătorilor străini pe piața maghiară este de 6 la sută, adică fiecare a șaptesprezece proprietate le-a revenit lor.

În principal cetățeni germani, slovaci și chinezi au cumpărat apartamente în Ungaria. Numărul cumpărătorilor din Germania a crescut cu peste 60 la sută.

Străinii au atins anul trecut un record pe piața imobiliară din Ungaria, potrivit unei analize realizate de ingtalan.com.

 

Pensionarii germani și slovaci joacă rolul principal

 

Anul trecut, 138.000 de apartamente și-au schimbat proprietarii, ceea ce este cu 14% mai puțin decât anul precedent. În același timp, străinii au cumpărat 8.000 de proprietăți rezidențiale, ceea ce este cu aproape 10 la sută mai mare decât valoarea de vârf înainte de pandemie din 2018 și reprezintă o creștere anuală de 38 la sută, relatează presa maghiară.

Este adevărat că în 2021 activitatea persoanelor din străinătate a fost restrânsă din cauza epidemiei. Interesul puternic al străinilor pentru imobilele maghiare poate fi explicat ținând cont de mai  multe aspecte. 

Pe de o parte, euro s-a întărit în raport cu forintul, astfel încât străinii au putut cumpăra case mai ieftin. Pe de altă parte, pe piața imobiliară maghiară, există mulți cumpărători sau chiriași din străinătate, care caută o locuință  pe termen scurt sau lung.  Un exemplu tipic în acest sens este situația pensionarilor germani, cărora le place să cumpere imobile în jurul lacului Balaton.

 

Cumpărătorii din Germania preferă locuințele din zona lacului Balaton

 

Conform celor mai recente date, cele mai multe imobiliare rezidențiale din Ungaria au fost cumpărate de nemți: peste 2.000 de apartamente, în principal lângă Lacul Balaton din județele Zala și Somogy.

Pe locul doi sunt cumpărătorii din Slovacia cu peste 1.000 de proprietăți, cumărate în zonele apropiate graniței, în principal în județele Győr-Moson-Sopron și Borsod-Abaúj-Zemplén.

Marea majoritate a cumpărătorilor slovaci sunt pensionari, două treimi dintre cumpărătorii de locuințe aveau peste 65 de ani în 2022. 

Pe locul trei se află chinezii care se concentrează pe Budapesta, cu 814 proprietăți rezidențiale în 2022. Peste 90 la sută dintre cumpărătorii chinezi cumpără imobile în capitală de ani de zile.

Potrivit datelor din acest an de la ingtalan.com, majoritatea persoanelor interesate de proprietăți rezidențiale de vânzare erau tot din Germania. În 2023, numărul de solicitări din Germania a depășit 60.000 de unități.

Au fost primite aproape 10.000 de solicitări din Austria și peste 5.000 din Statele Unite. Numărul de solicitări din Olanda, Marea Britanie, Irlanda, România și Slovacia a depășit și anul acesta numărul de 4000 de unități. O parte din interesul din străinătate vine în principal de la potențialii cumpărători din Regatul Unit, care doresc să cumpere un apartament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel