Ștefan și Viorel, doi tineri români deveniți eroi în Italia, după ce au salvat un bătrân de la înec

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: cronachemaceratesi.it
sursa foto: cronachemaceratesi.it

Doi tineri români devin eroi pe coasta Italiei, intervenind pentru a salva un bărbat în vârstă de la înec în Porto Recanati. 

Un turist în vârstă de 82 de ani (rezident în Lombardia, dar originar din Appignano) a mers să înoate în mare, la aproximativ treizeci de metri de țărm. Din păcate, i s-a făcut rău și a început să înghită multă apă. Situația ar fi putut să fie mult mai gravă dacă nu ar fi intervenit cei doi tineri eroi.

Ștefan Scolastico, în vârstă de 18 ani, salvamar cu origini în Cluj-Napoca, și Viorel Balaban, în vârstă de doar 17 ani, nepotul proprietarilor cabanei 'Annito & Figli', au devenit protagoniștii unui act de curaj excepțional. În timp ce Scolastico lucra ca salvamar la stația de scăldat 'Annito & Figli', a observat că bătrânul are nevoie de ajutor imediat.

Fără a ezita, Scolastico și Balaban au intervenit rapid. Au mers către bătrânul aflat în dificultate și au reușit să-l aducă în siguranță pe mal. 

"Mă aflam pe malul mării, când o femeie mi-a arătat un bătrân pe care îl cunoștea, care era în larg și plutea cu dificultate în apă", relatează el. "La acel moment, am luat vâslele și am înotat pe o distanță de aproximativ treizeci de metri. Odată ce l-am ajuns, i-am spus imediat 'Sunteți bine, domnule?'. Cu toate acestea, chiar dacă era încă conștient, nu putea să-mi răspundă pentru că înghițise multă apă și avea dificultăți în a respira", a spus Ștefan Scolastico, citat de Il Resto del Carlino.

Și tocmai în acel moment, a sosit înotând Balaban. "Noi doi l-am ridicat pe suprafața plutei: eu îi susțineam capul bătrânului, în timp ce salvamarul îi ridica picioarele, pentru a evita să se rănească", explică tânărul de 17 ani.

Un operator 118 în timpul liber l-a ajutat pe bătrân

 

Și nu doar atât: în timp ce se îndreptau spre mal, a intervenit un operator 118, locuitor al orașului și angajat al centrului de operațiuni din Macerata, care se plimba pe mare cu o placă de surf, după ce și-a încheiat tura de noapte. El a fost cel care i-a acordat primul ajutor medical bătrânului, împreună cu o a patra persoană aflată pe plajă (care deținea brevet de salvamar). Astfel, în patru, au adus înapoi la mal bătrânul în vârstă de 82 de ani.

După ce au ajuns pe mal, bătrânul a rămas conștient și a primit îngrijiri până când ambulanța 118 a sosit la fața locului. El a fost transportat la Spitalul din Civitanova pentru examinări suplimentare. Această acțiune promptă și curajoasă a făcut diferența între viață și moarte în această situație critică.

"Când am ajuns pe plajă, bătrânul a rămas conștient tot timpul", adaugă Balaban, "apoi l-am așezat pe pluta, acoperindu-l cu o umbrelă. Între timp, a vomitat multă apă". În cele din urmă, a sosit ambulanța 118, care l-a preluat și l-a transportat pe bătrân la serviciul de urgență din Civitanova, pentru investigații suplimentare.

 

---------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel