Statul de drept din România, discutat în Parlamentul European. PPE: "Campania împotriva lui Kovesi, inacceptabilă"

Andreea Cosma / 11 apr 2019, 18:50 Salveaza PDF Comentarii

Conferinţa Preşedinţilor a fost de acord să includă pe agenda sesiunii plenare de la Strasbourg de săptămâna viitoare o dezbatere privind situaţia statului de drept în România, informează un comunicat al grupului PPE, care au solicitat acest lucru Parlamentului European.

Potrivit site-ului PE, eurodeputaţii vor dezbate luni după-amiază, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România. Dezbaterea va avea loc după ora 18.00, ora României, fiind a doua pe ordinea de zi de luni. Procedura dezbaterii este de Declaraţie a Comisiei Europene şi nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii.

 

PPE: Ultima campanie împotriva lui Kovesi, inacceptabilăPPE menţionează în comunicatul său că ultima campanie împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, este inacceptabilă într-un stat membru UE, iar instituţiile UE nu trebuie şantajate de autorităţile române.

"Poziţia Parlamentului, bazată pe audierea tuturor candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef european, este clară: Laura Codruţa Kovesi ar trebui să fie următorul procuror-şef european. Este capabilă, curajoasă, competentă şi independentă, care sunt calităţile perfecte pentru cineva care ar trebui să deţină o funcţie atât de importantă şi complexă", a declarat eurodeputata Ingeborg Graessle, preşedinta Comisiei de control bugetar a PE.

"Experienţa ei dovedeşte că este capabilă să lupte împotriva corupţiei şi criminalităţii. Nu ar trebui să lăsăm campania dură dusă împotriva ei de autorităţile române să împiedice instituţiile europene să aleagă cel mai bun candidat. Statele membre trebuie să reziste presiunii guvernului român la preşedinţia Consiliului UE şi să o susţină pe dna Kovesi pentru acest rol", a adăugat ea.

 

PPE: Consiliul să nu cedeze la presiuni politice din RomâniaDouăsprezece ţări, atât din interiorul, cât şi din exteriorul UE, au scris o scrisoare în care insistă ca guvernul român să oprească revizuirea Codului Penal care ar putea slăbi lupta împotriva corupţiei, se mai menţionează în comunicatul PPE.

"Acum ţine de restul Consiliului să nu mai cedeze în faţa presiunii guvernului român şi să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi, care nu a cedat niciodată în pofida enormei presiuni politice şi legale a guvernului, într-un efort de a o reduce la tăcere", a adăugat Ingebirg Graessle, care este membră a echipei de negociere a PE care discută cu reprezentanţii Consiliului UE despre numirea viitorului procuror-şef european.

"În ultimele luni, PE a făcut apel la autorităţile române să respecte valorile europene şi statul de drept. Parlamentul European trebuie să indice cu claritate numeroasele cazuri de încălcare a statului de drept în România şi să pună presiune asupra autorităţilor române, precum şi a Comisiei Europene, să reacţioneze prompt la orice schimbări ale legii din România care ar submina valorile europene şi statul de drept în ţară", a declarat la rândul ei eurodeputata Roberta Metsola, purtătoare de cuvânt a PPE în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.25