Spectacol celest: O aliniere rară a tuturor planetelor va putea fi văzută pe cer în timpul nopții

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spectacol celest: O aliniere rară a tuturor planetelor va putea fi văzută pe cer în timpul nopții  / Foto: Unsplash
Spectacol celest: O aliniere rară a tuturor planetelor va putea fi văzută pe cer în timpul nopții / Foto: Unsplash

Fenomenul rar va putea fi vizionat cel mai bine între data de 17 și 27 iunie. Va fi ultima dată când cele mai strălucitoare cinci planete se vor aduna pe cer până în 2040.

O mare reuniune celestă a planetelor va avea loc pe parcursul lunii iunie. Observatorii cerului vor avea o șansă rară de a vedea toate planetele majore din sistemul nostru solar reunite, iar Luna se va alătura festivităților, între 17 și 27 iunie, conform National Geographic.

Această aliniere rară include cele cinci planete ușor de reperat cu ochiul liber: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Fiecare dintre ele este suficient de strălucitoare pentru a fi văzută chiar și pe cerul poluat de lumină al orașelor, Venus fiind cea mai strălucitoare, iar Mercur cea mai greu de văzut. Planetele noastre cele mai apropiate vor părea a fi dispuse pe cer în aceeași ordine ca și distanța lor față de Soare.

 

Cele cinci planete nu au mai fost văzute împreună din 2004

 

Astronomii numesc aceste întâlniri planetare apropiate conjuncții. Faptul că două sau trei planete se înghesuie împreună nu este atât de rar, dar ultima dată când am văzut o conjuncție a celor mai strălucitoare cinci planete a fost în decembrie 2004.

Cele mai îndepărtate Uranus și Neptun se vor grupa, de asemenea, în aceeași zonă, deși cei doi giganți de gheață vor fi mai dificil de observat, fiind necesară folosirea unui binoclu. Scrutați între Venus și Marte pentru a găsi Uranus cu tentă verde, iar Neptun albastru poate fi găsit între Jupiter și Saturn pe cer.

Această aliniere planetară poate fi zărită de marea majoritate a populației lumii, dar unii vor fi mai bine poziționați decât alții. Pentru cei care se află la latitudini nordice, deasupra unor orașe precum New York și Londra, planeta cea mai apropiată de Soare, Mercur, se va afla aproape de orizont și ar putea fi spălată de strălucirea zorilor.

 

Cel mai potrivit moment pentru vizionarea fenomenului este cu aproximativ o oră înainte de răsăritul local

 

În aceste regiuni, celelalte planete vor îmbrățișa, de asemenea, orizontul estic, ceea ce va fi o mică provocare pentru a vedea cu ușurință toate planetele.

Cu toate acestea, pe măsură ce luna avansează, Mercur va apărea mai sus pe cer, fiind mai ușor de observat. Pentru observatorii aflați chiar mai la nord, cum ar fi cei din Scandinavia și din nordul Alaskăi, unde soarele nu apune niciodată în această perioadă a anului, planetele nu vor fi vizibile deloc.

Cele mai bune priveliști vor fi centrate în jurul tropicelor și în emisfera sudică, unde planetele se vor ridica mai sus pe cer înainte de răsărit. Dar, indiferent unde vă aflați, cea mai bună recomandare este să căutați o priveliște neobstrucționată a orizontului estic cu aproximativ o oră până la 30 de minute înainte de răsăritul local.

Panorama va fi deosebit de impresionantă, deoarece planetele vor apărea îngrămădite una lângă alta. Iar dacă ratați acest spectacol, va trebui să așteptați până în 2040 pentru a avea o nouă șansă.

 

Luna luminează drumul

 

Pentru a găsi planetele, spectatorii nu trebuie decât să se uite la semiluna strălucitoare. Începând cu 17 iunie, când va apărea în apropierea lui Saturn, satelitul nostru natural va servi drept ghid, pozând cu fiecare planetă de la o zi la alta.

Printre datele remarcabile se numără 18 iunie, când luna va fi cel mai aproape de Saturn, și 20 iunie, când luna se va împerechea cu Neptun. Pe 21 iunie, Luna se va alătura lui Jupiter, iar pe 22 iunie Luna se va întâlni cu Marte. Luna se împerechează cu Uranus pe 24 iunie, iar observatorii atenți ai cerului vor observa, de asemenea, că va apărea exact la jumătatea distanței dintre Venus și Marte. Pe 26 iunie, Luna va avea o întâlnire apropiată și atrăgătoare cu cea mai strălucitoare planetă de pe cer, Venus, iar apoi își va încheia în cele din urmă vizitele cu Mercur, pe 27 iunie.

 

Spectacol grandios al cerului va fi ușor de văzut cu ochiul liber

 

În timp ce această paradă de planete va părea că se înghesuie într-o mică parte a cerului, lumile îndepărtate sunt, desigur, răspândite pe o întindere vastă de spațiu, separate una de cealaltă de milioane de kilometri. Punctul nostru de vedere de pe Pământ este cel care le face să pară atât de apropiate.

Acest spectacol grandios al cerului este ușor de văzut cu ochiul liber, dar o pereche de binocluri ținute în mod constant vă va acorda o priveliște mai bună. Țineți binoclul pe Jupiter de culoare crem și vă va dezvălui cele mai mari patru luni ale sale. Telescoapele mici dezvăluie toate lumile sub formă de discuri, aducând în prim plan detalii precum benzile de nori de pe Jupiter și faimoasele inele ale lui Saturn.

Uranus și Neptun sunt amândouă semnificativ mai slabe decât restul planetelor, așa că veți avea probabil nevoie de un binoclu doar pentru a le întrevedea ca puncte de lumină verzui -albastru, neclare. Dar un telescop mic va începe să dezvăluie mai multe detalii despre acești giganți de gheață de la marginea sistemului solar - o priveliște incredibilă, având în vedere că Uranus se află la peste 1,8 miliarde de mile de Pământ, în timp ce Neptun se află la aproape 2,8 miliarde de mile distanță.

Nu rata'i momentul, deoarece petrecerea planetară nu va dura mult timp. În următoarele câteva luni, planetele se vor îndepărta unele de altele, împrăștiindu-se pe cer. Până la sfârșitul verii în emisfera nordică, atât Venus, cât și Saturn vor fi dispărut cu totul de pe cerul de dimineață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel