Spania: Un milion de abonamente gratuite pentru călătoriile cu trenul

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Premierul spaniol Pedro Sanchez va fi prezent la București la începutul lunii iunie
Premierul spaniol Pedro Sanchez va fi prezent la București la începutul lunii iunie

Aproape un milion de persoane din Spania au obţinut un abonament gratuit pentru călătoriile cu trenurile regionale şi metropolitane, în cadrul unui program introdus pentru a susţine puterea de cumpărare, a anunţat luni Guvernul de la Madrid, relatează AFP.

"Astăzi am ajuns la cifra de un milion de abonamente gratuite la Renfe", compania naţională de căi ferate din Spania, a anunţat premierul Pedro Sanchez cu prilejul unei reuniuni cu membrii partidului său.

Cifra, de aproape două ori mai mare decât cea anunţată cu prilejul intrării în vigoare a acestei măsuri, la începutul lunii septembrie, "confirmă primirea călduroasă a acestei măsuri de către utilizatori", a apreciat la rândul său societatea Renfe într-un comunicat de presă.

Măsura, care este prognozată să rămână în vigoare timp de patru luni, priveşte trenurile metropolitane din marile centre urbane precum Madrid, Barcelona, Valencia sau Sevilia, dar şi trenurile pe distanţe medii. Obiectivul este susţinerea puterii de cumpărare a spaniolilor, afectată în mod semnificativ de accelerarea inflaţiei, şi să îi încurajeze să renunţe la automobilele proprii pentru a utiliza transportul în comun.

Spania: Un milion de abonamente gratuite pentru călătoriile cu trenul



Compania feroviară Renfe estimează că măsura va permite economisirea a 118 milioane de litri de carburant şi evitarea emiterii în atmosferă a 360.576 de tone de CO2.

Întrebat de presă, ministrul spaniol al Transporturilor, Raquel Sanchez, a spus luni că se gândeşte la introducerea unor măsuri structurale care să încurajeze folosirea transportului public şi după data de 31 decembrie 2022.

 

Călătorii gratuite cu trenul, în Spania. Reduceri de 100%: Cine beneficiază de biletele gratis

 

Începând de la 1 septembrie, în Spania sunt oferite bilete de tren gratuite. Guvernele din mai multe state ale Uniunii Europene, dar și autorități regionale sau chiar locale s-au lansat în această vară într-o adevărată cursă a ieftinirii biletelor la transportul public, inclusiv la cel feroviar. Tonul l-a dat Germania și apoi au urmat Franța și Spania. 

Spania oferă bilete gratuite de tren pentru pasagerii care circulă pe rute scurte și medii cu distanțe de până la 300 kilometri. Măsura va fi în vigoare până la 31 decembrie 2022, în încercarea de a ajuta populația să treacă mai ușor peste scumpirile la carburanți.

Noua măsura are ca scop încurajarea utilizării trenurilor și este valabilă pentru călătoriile operate de Cercanias, Rodalies și Media Distancia, în special pe distanțe scurte și medii, de până la 300 kilometri. De menționat faptul că această facilitate nu se aplică pe rutele pe distanțe lungi și nici pe liniile de mare viteză AVE, AVANT și AVLO.

Guvernul spaniol a aprobat recent o reducere de 30% pentru toate mijloacele de transport în comun, inclusiv metroul, autobuzele și tramvaiele.

Reducerile feroviare de 100% se vor aplica la călătoriile cu bilete cu mai multe călătorii pe cercanías (servicii de navetiști) și media distancia, sau rute de distanță medie (mai puțin de 300 km). Măsura se adresează în principal deținătorilor de abonamente spanioli, dar turiștii ar putea profita de ea dacă ar cumpăra bilete cu mai multe călătorii.

„Aș dori ca locuitorii Spaniei să știe că sunt pe deplin conștient de dificultățile zilnice pe care le întâmpină majoritatea oamenilor”, a declarat marți premierul spaniol, Pedro Sanchez. „Știu că salariile acoperă din ce în ce mai puțin și că este dificil să ajungi la sfârșitul lunii”.

Reducerile de prețuri sunt puse în aplicare pentru a atenua impactul inflației și al creșterii rapide a prețurilor la energie.

„Această măsură încurajează utilizarea transportului public pentru a garanta un mijloc sigur, fiabil, confortabil, economic și sustenabil de a face naveta zilnică pe fondul creșterii extraordinare a prețurilor la energie și combustibil”, a declarat Ministerul spaniol al Transporturilor într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel