Spania și România, în topul țărilor cu consum mare de alcool în rândul tinerilor. „Este îngrijorător că încep la 14 ani, este foarte devreme”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Spania și România în topul țărilor cu consum mare de alcool. "Este îngrijorător că încep la 14 ani, este foarte devreme" / Foto: Unsplash
Spania și România în topul țărilor cu consum mare de alcool. "Este îngrijorător că încep la 14 ani, este foarte devreme" / Foto: Unsplash

Consumul de alcool se dublează în rândul tinerilor din Spania: "Este îngrijorător că încep la 14 ani, este foarte devreme". Conform unui studiu, una din zece femei și unul din cinci bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani consumă alcool în mod riscant.

Ministerul Sănătății din cadrul guvernului catalan a dezvăluit că alcoolul este cel mai consumat drog din Catalonia, atât în rândul adulților, cât și al tinerilor, iar consumul său este în continuă creștere atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Aceștia suspectează că pandemia a influențat creșterea consumului de alcool.

În cazul femeilor, consumul s-a dublat în ultimii cinci ani, atât în ceea ce privește consumul de risc (8%), cât și în ceea ce privește consumul excesiv de alcool (7%), și a crescut vertiginos în rândul tinerilor. Una din zece femei și unul din cinci bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani au un consum de alcool riscant.

Aceasta este grupa de vârstă care a crescut cel mai mult din 2016. Studiul estimează că tinerii încep să consume alcool la vârsta de 14 ani.

Binge drinking este definit ca fiind momentul în care o persoană consumă cinci sau mai multe băuturi într-o perioadă de două ore.

 

Trei din zece adolescenți consumă alcool în exces

 

Medicul psihiatru Pilar Lusilla, specialist în adicții la Centrul Medical Bonanova, este deosebit de îngrijorată "de faptul că șapte din zece adolescenți au consumat alcool în ultimul an și trei din zece au un consum compulsiv", explică ea. Lusilla primește aproximativ 200 de pacienți pe lună cu probleme de alcoolism și consideră că în rândul tinerilor, consumul se datorează unor motive precum "permisivitatea, deoarece este mai accesibil și se crede că provoacă mai puțin rău", explică el.

De asemenea, medicii consideră că vârsta de început a consumului de alcool este "foarte timpurie, deoarece poate afecta învățarea și poate duce la dependența de alcool". Pilar Lusilla recomandă ca familiile să nu ignore această problemă: "S-a demonstrat că cei care vorbesc deschis despre aceste probleme cu copiii lor au mai puține șanse să ajungă să aibă probleme cu alcoolul", spune psihiatrul.

 

Falsitatea consumului sănătos de alcool

 

Profesioniștii din domeniul sănătății sunt din ce în ce mai categorici în ceea ce privește consumul de alcool, afirmând că orice cantitate de alcool este dăunătoare: "Nu putem spune că există un consum sănătos de alcool. Dacă nu există consum, nu există niciun risc", explică Maribel Pasarín, șefa Agenției de Sănătate Publică, deși adaugă că "un consum scăzut și sporadic nu este același lucru cu un consum ridicat".

Ea asigură că acest consum implică riscuri fizice, cum ar fi bolile digestive și cancerul, dar și riscuri de conviețuire: "Creșterea consumului poate fi asociată, poate, cu faptul că ieșeam din pandemie și asta a cauzat probleme la mulți oameni", explică ea, "în vremuri de criză și de izolare, consumul crește", spune ea, conform unui studiu din Spania.

 

România, alături de Spania, în topul țărilor cu un consum mare de alcool

 

De asemenea, România se află în topul țărilor Uniunii Europene cu cel mai mare consum de alcool, alături de Spania. Din 2019 și până în prezent, conform datelor Eurostat, numărul dependenților de alcool sau droguri a crescut considerabil.

35% dintre adulții din România au declarat că au băut alcool în exces cel puțin o dată pe lună, potrivit datelor Eurostat pe anul 2019.

Conform acestor statistici, România se plasează pe locul al doilea în Uniunea Europeană la episoadele de consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, depășind semnificativ media UE, de 20%.

 

Tinerii și dependența

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru România, consumul de alcool și consumul excesiv de alcool iau amploare în rândul tinerilor români, comparativ cu media regiunii europene.

Chiar dacă legislația română interzice vânzarea, consumul și comercializarea alcoolului către persoane sub 18 ani, acesta este vândut foarte des minorilor, care profita de o înfățișare mult mai matură față de trecut.

Un alt studiu arată că tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani cheltuiesc cel mai mult din banii pe care îi au pentru alcool. De exemplu, aceștia cheltuiesc de 17 ori mai mult pe alcool decât pe cultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel