Spania. Români trimiși la închisoare după ce au forțat o conațională să se prostitueze: Femeia abia avea ce mânca

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Trei ani și jumătate de închisoare pentru un cuplu de români, pentru că a obligat o tânără conțională să se prostitueze în Xàtiva, Spania.

Cuplul de români condamnat, localnici în Benigànim, a intrat în posesia documentelor victimei și a ținut-o sub un regim de dominație, control și violență pentru a-și păstra veniturile.

Și-au deschis casa din Benigànim unei conaționale românce sub promisiunea că îi vor oferi sprijin financiar, dar au ajuns să fie condamnați la trei ani și jumătate de închisoare pentru o infracțiune de prostituție forțată. Curtea Supremă a închis ușa ultimului recurs formulat de un cuplu stabilit în Vall d'Albaida, care în 2019 a fost arestat pentru că a supus la un regim de dominație și control extrem o tânără pe care au obligat-o să se prostitueze timp de doi ani, timp de 9 ore pe zi, într-o zonă industrială din Xàtiva.

Victima fusese deja exploatată sexual de către condamnat între 2013 și 2016 în Italia, unde bărbatul a fost arestat în acel an pentru aceeași infracțiune. Cu toate acestea, femeia a fugit în România și, un an și jumătate mai târziu, a călătorit la Benigànim împreună cu tânăra, căreia îi oferise să o însoțească pentru că urma să lucreze la fructe. Odată ajunsă la casă, a constatat că acolo se afla și inculpatul.

Spania. Cuplu de români, condamnat la închisoare după ce au forțat o conațională să se prostitueze

 

În fiecare zi, de obicei în jurul orei 10 dimineața, cuplul o ducea pe Inés (nume fictiv) de la domiciliul ei la un sens giratoriu dintr-o livadă și o zonă semi-industrială din Xàtiva, în zona industrială Braçal del Roncador, între liniile de tren și CV-645. Deși inițial a fost de acord să se prostitueze după câteva zile de muncă pe câmp, condamnații au început să păstreze toți banii câștigați, să folosească violența și intimidarea și să exercite un control absolut asupra activităților și mișcărilor sale, până la a-i lua documentele pentru a nu mai putea scăpa.

Potrivit mărturiei unui asistent social care s-a ocupat de victimă, aceasta se afla într-o situație de vulnerabilitate, dependență și "marginalizare totală", lipsită de posibilități existențiale și "lipsită de orice contact sau afecțiune", ceea ce explică de ce nu a încercat niciodată să evadeze. Cu o ocazie, când exploatatorul ei sexual a agresat-o și a întrebat-o dacă vrea să plece, ea a răspuns: "Unde să mă duc? Nu mă lasă să intru în casa mea". Controlul telefonic asupra veniturilor victimei era de așa natură încât, dacă aceasta nu suna pentru o perioadă de timp, femeia care profita de ea o suna pentru a face presiuni asupra ei.

În timpul percheziției casei din Benigànim, Poliția Națională a descoperit că inculpații erau în posesia documentelor lui Inés și că au efectuat mai multe transferuri de bani prin diferite companii în valoare de aproape 16.000 de euro între 2016 și 2019, deși nu aveau un loc de muncă permanent sau plătit. Cuplul a recunoscut, de asemenea, că a cumpărat o casă în România pentru 40.000 de euro. În camera fetei exploatate, însă, în geanta acesteia au fost găsiți doar 10 euro și câteva decupaje din reviste cu poze cu animale. Acestea erau toate bunurile ei.

Femeia abia avea ce mânca

 

În recursul lor la Curtea Supremă, deținuții au pus sub semnul întrebării declarațiile a doi martori protejați și au acuzat victima de decizia de a se angaja în prostituție, susținând că ei doar i-au cerut să contribuie la partea lor de cheltuieli pentru casă. Cu toate acestea, ofițerii care au efectuat supravegherea cazului au confirmat că tânăra nu avea aproape deloc bani, că cerșea cafea sau țigări, că nu se ocupa cu alte activități decât prostituția și că nu avea obiecte de valoare. Din convorbirile telefonice interceptate s-a putut verifica tonul vexatoriu folosit de inculpați și teama victimei față de aceștia.

După examinarea procedurilor judiciare, Curtea Supremă consideră "indiferent" faptul că tânăra a acceptat inițial sau a consimțit la prostituție. Instanța a respins apelul inculpaților și s-a axat pe faptul că aceștia au abuzat de vulnerabilitatea fetei pentru a o forța să continue această activitate și să păstreze banii pentru ei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel