Spania prelungește măsurile care ajută populația să facă față prețurilor ridicate: TVA redus la alimente și energie, cresc pensiile

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul din Spania a extins o serie de măsuri destinate să ajute populația să facă față costurilor ridicate de trai până în 2024, chiar dacă rata inflației încetinește, transmite Reuters.

Similar altor țări europene, Spania se confruntă cu o criză a costului de trai în urma pandemiei COVID-19, agravată de impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor la energie.

"Această nouă fază va servi la consolidarea progreselor realizate în ultimii cinci ani", a declarat prim-ministrul Pedro Sanchez, care a câștigat un nou mandat în noiembrie, într-o conferință de presă după ce cabinetul a aprobat noul pachet.

Sanchez a afirmat că Produsul Intern Brut al țării era programat să crească cu aproape 2,5% în acest an. Prognoza anterioară de creștere a PIB-ului făcută de Banca Spaniei era de 2,4%.

Pensiile vor fi majorate cu 3,8% în 2024 pentru a se potrivi inflației medii din ultimul an, a adăugat Sanchez. Conform unui comunicat al Ministerului Securității Sociale, această creștere va avea un cost estimat de 7,3 miliarde de euro (8,08 miliarde de dolari).

Printre măsurile adoptate se numără extinderea subvențiilor pentru minori și tineri la transportul public pentru toți utilizatorii obișnuiți și prelungirea reducerii TVA-ului pentru articole esențiale, cum ar fi fructe și legume, paste și uleiuri de gătit.

Biletele pe liniile de autobuz inter-oraș vor continua să beneficieze de o subvenție de 50%, cu guvernul central contribuind cu 30%, iar regiunile contribuind cu restul de 20%.

 

Suprataxarea companiilor din energie a fost ajustată

 

Un impozit controversat, cunoscut sub numele de "taxa neașteptată" pentru companiile de energie, care a adus în jur de 3 miliarde de euro în 2023, a fost modificat pentru a permite companiilor să compenseze parțial taxa de 1,2% dacă investesc în proiecte de energie regenerabilă.

Un impozit similar pentru bănci va rămâne neschimbat în 2024, în urma unui acord între socialiștii lui Sanchez și partenerii săi de coaliție, partidul de stânga Sumar.

Unele măsuri vor fi eliminate treptat.

Reducerea TVA-ului pentru facturile de energie, care a redus rata la 5% în 2023, se va întoarce treptat la 21%, a declarat Sanchez. Rata TVA de 21% pentru facturile de gaze va fi restabilită în aprilie, conform unei surse din Ministerul Bugetului.

Guvernul a anunțat că rata taxei pe electricitate va crește la 10% în 2024, conform unui comunicat oficial.

Interdicția privind evacuarea familiilor vulnerabile va fi prelungită cu încă un an, în urma unui acord între coaliția de guvernare și partidul de stânga basc EH Bildu, la fel și interdicția asupra companiilor de utilități de a întrerupe servicii de bază, cum ar fi apa.

Inflația în Spania a încetinit la 1,9% în iunie, un ritm nemaivăzut din aprilie 2021, după ce a atins o medie de 8,4% în 2022.

 

-------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel