Spania. Pagube uriașe provocate de vulcanul La Palma: 2.600 de clădiri avariate, peste 1000 de hectare de teren acoperite cu lavă

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Vulcanul din La Palma continuă să facă ravagii
Vulcanul din La Palma continuă să facă ravagii

Pagubele cauzate până în prezent de erupţia vulcanică de pe insula La Palma din arhipelagul Insulele Canare au ajuns la aproximativ 700 de milioane de euro, conform estimărilor oficiale, informează DPA vineri. 

"Dar, ne aflăm încă la mijlocul (catastrofei)", a declarat vineri pentru cotidianul El Pais preşedintele regiunii Insulele Canare, Angel Victor Torres, adăugând că prejudiciul creşte cu fiecare minut.

De la debutul erupţiei vulcanului de pe La Palma, pe 19 septembrie, lava, care atinge temperaturi de până la 1.300 de grade Celsius, a distrus peste 2.600 de clădiri, conform unei evaluări recente a sistemului european de observare a Pământului, Copernicus.

Potrivit acesteia, peste 1.040 de hectare de teren au fost acoperite cu un strat de lavă cu grosimea de un metru. Această suprafaţă este echivalentă cu cea a peste 1.450 de terenuri de fotbal, sau aproximativ 1,4% din teritoriul total al insulei.

Peste 7.000 dintr-un total de 85.000 de locuitori au fost evacuaţi de la debutul erupţiei.

Aproximativ 66 de kilometri de drumuri de pe muntele Cumbre Vieja din sudul insulei au fost avariate şi sunt momentan impracticabile.

"Înainte de erupţia vulcanică îmi lua zece minute să ajung la lucru. Acum îmi ia o oră şi jumătate", a declarat pentru El Pais şoferul de autobuz Juan Jose Lorenzo.

Preşedintele consiliului local, Mariano Hernandez Zapata, a declarat că acestea au fost "cele mai rele luni din istoria insulei".

Activitatea vulcanului, care nu are nume, a scăzut în intensitate în mod constant în ultimele săptămâni, iar fluxurile de lavă au încetinit considerabil. Cu toate acestea, potrivit experţilor, nu se întrevede o încetare a activităţii vulcanice, cel puţin nu în viitorul apropiat. Acest lucru este indicat de numeroasele mişcări telurice care sunt încă înregistrate la adâncimi de peste 30 de kilometri sub vulcanul care aruncă lavă şi cenuşă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel