Spania. Guvernul majorează salariul minim pe economie. Măsura se aplică retroactiv de la 01 septembrie

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Salariul minim se majorează în Spania, după ce guvernul condus de Pedro Sanchez și sindicatele au ajuns la un acord.

Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului minim, după mai multe zile de negocieri tensionate, informează AFP.

"Creştere cu 15 euro pe lună (aproximativ 1,6%) se va aplica retroactiv de la 1 septembrie 2021", au anunţat Ministerul Muncii şi sindicatele CCOO şi UGT într-un comunicat comun de presă.

Însă acest acord, care duce salariul minim brut la 1.125 de euro pe lună, nu a fost semnat şi de patronat, care consideră că o nouă majorare a salariului minim ar putea afecta revenirea economiei.

Creștere salariu minim în Spania. Vor fi noi creșteri și în 2022 și 2023

 

În replică, această majorare cu 15 euro a fost considerată, iniţial, insuficientă de sindicate, pe fondul accelerării inflaţiei şi a preţurilor record la electricitate. Însă până la urmă sindicatele au acceptat o majorare cu 15 euro după ce au convenit cu Guvernul că noi creşteri vor avea loc în 2022 şi 2023, în ideea de a putea fi respectat obiectivul de a duce salariul minim la 60% din salariul mediu, până la finele lui 2023.

În 2019, Guvernul lui Pedro Sanchez a majorat salariul minim cu 22%, până la 1.050 euro brut. Aceasta a fost urmată de o a doua majorare cu 5,5% în luna ianuarie 2020.

Toate aceste creşteri, cele mai importante din ultimele decenii, sunt destinate aducerii salariului minim din Spania în apropiere de nivelul din ţările vecine europene.

Spania plafonează prețurile gazelor naturale

 

Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiei energetice, ca parte a pachetului de măsuri menit să scadă preţurile în creştere la utilităţi, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune TVE, transmite Reuters.

Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate. "Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori". Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%, a declarat prim ministrul.

Acesta a explicat că redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor cu energia pentru consumatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel