Spania: Fostul şef al poliţiei catalane, repus în funcţie după eliberare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Fostul şef al poliţiei regionale catalane, recent eliberat de justiţie după ce fusese acuzat de "rebeliune" în cursul tentativei de secesiune a Cataloniei în 2017, a fost repus în funcţie, au anunţat joi autorităţile regionale catalane, citate de AFP.

Responsabilul regional de interne i-a "comunicat astăzi (joi) lui Josep Lluis Trapero repunerea sa în funcţia de şef al corpului Mossos d'Esquadra", poliţia acestei regiuni din nord-estul Spaniei, potrivit comunicatului.

Trapero şi alţi trei foşti responsabili catalani au fost eliberaţi în octombrie de justiţia spaniolă.

Parchetul ceruse o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru Trapero, acuzat de "rebeliune", reproşând poliţiei regionale "pasivitatea totală" în loc să împiedice referendumul de autodeterminare la 1 octombrie 2017, organizat de guvernul separatist catalan şi interzis de justiţia spaniolă.

Acuzaţiile au fost respinse de Trapero în cursul procesului, care s-a desfăşurat din ianuarie până în iunie.



Acest referendum, marcat de violenţe din partea forţelor de ordine naţionale, a fost urmat după mai puţin de o lună de o declaraţie de independenţă, fără rezultat, a parlamentului catalan, care a provocat cea mai gravă criză politică trăită de Spania după căderea franchismului în 1975.

Trapero, numit şef al a Mossos d'Esquadra la începutul anului 2017, devenise celebru pentru gestionarea atentatelor jihadiste la Barcelona şi într-un alt oraş catalan în august acelaşi an, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel