Spania: Drama îngrijitoarelor românce. Nu au fost plătite de 4 luni și jumătate

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
ingrijitoare_spania
ingrijitoare_spania

Pandemia COVID-19 a lovit şi economia spaniolă. Printre categoriile vulnerabile afectate se numără şi îngrijitorii din Spania. În acest domeniu, considerat unul dintre cele mai precare domenii de muncă din Spania în ceea ce privește drepturile, muncesc și foarte multe românce.

 

O mare parte dintre angajați lucrează fără contract, iar odată cu declararea pandemiei, pe 14 martie, situația lor s-a agravat. Mulți și-au pierdut locul de muncă, nu au dreptul de a obține șomaj și statul nu le oferă condiții.  Ulterior, pe 1 aprilie, Guvernul anunța că va fi aprobată o subvenție extraordinară pentru lucrătorii domestici, conform principiului: „Nu vom lăsa pe nimeni în urmă”. În ciuda acestui fapt, termenul pentru solicitarea acestei subvenții s-a deschis abia pe 5 mai, la o lună și jumătate de la declararea stării de alarmă. Până în 2 iulie au fost primite aproape 32.000 de cereri, dintre care, în 8 iulie, doar 67 fuseseră acceptate, scrie 20minutos.com.

Numărul de cereri reprezintă o mică parte a grupului, 5,5%, din moment ce ultimul sondaj asupra populației active (APE) a închis anul 2019 cu un total de 580.500 de persoane care au declarat că sunt angajate în activități domestice ca personal intern. Trebuie amintit că numărul de cereri reprezintă o mică parte a grupului, 5,5%, din moment ce ultimul sondaj asupra populației active (APE) a închis anul 2019 cu un total de 580.500 de persoane care au declarat că sunt angajate în activități domestice ca personal intern.

“Am rămas fără venituri începând cu 21 martie“

Una dintre cele 32.000 de persoane care au solicitat și nu au primit subvenția este Sonia, 48 de ani. Ultimii 3 ani și jumătate a avut grijă de o persoană în Laredo, Cantabria. A muncit cu contract, în fiecare zi a anului, cu excepția sărbătorilor corespunzătoare. Salariul său a fost mai mic decât minimul interprofesional. Doamna pe care o îngrijea a murit pe 21 martie, în urma unui stop cardio-respirator. În acel moment, Sonia și-a pierdut locul de muncă și veniturile, deoarece nu se consideră că ar trebui să aibă dreptul la șomaj.

Cu toate că a solicitat subvenţie, femeia nu a primit încă nici un ban. “Am rămas fără venituri începând cu 21 martie și fără să știu când sau cât sau cât voi obține. În casa mea este singurul venit, cu excepția pensiei minime a mamei mele, deja pensionată, care dă doar să plătească chiria casei “, declară Sonia. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel