Spania. Doi români au băgat spaima în fermierii spanioli: Utilaje de sute de mii de euro, pregătite să ajungă în România

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Doi hoți români au furat mai multe utilaje agricole din Caminreal, Torrijo și Valmuel, pe care intenționau să le aducă și să le vândă clandestin în România. După ani de procese, Istvan H. și Teodor B., ambii de naționalitate română, și-au aflat pedeapsa.

Istvan H, 36 de ani, și Teodor B., de 34 de ani au fost condamnați de magistrații din Teruel, Spania, la doi ani de închisoare. Instanța a fost însă blândă cu cei doi și a ținut cont de „circumstanța atenuantă” a „întârzierii nejustificate” a procesului.

Cei doi români sunt acuzați că în septembrie-ocotmbrie 2011, au pătruns forțat în garajele unr ferme și au reușit să fure mai multe tractoare și alte utilaje agricole, pe care le-au urcat în camioane. Aceștia încercau să obțină bani în urma vânzării lor în România. 

În total, patru dintre cele șase tractoare furate au fost recuperate la scurt timp după comiterea furturilor, în timp ce alte două au fost interceptate într-un transport cu destinația România, potrivit Heraldo.es.

Mai mult,  Istvan H. trebuie să îl despăgubească pe unul dintre fermierii păgubiți cu suma de 120.000 de euro. Acesta tocmai ce achiziționase utilajele. Ambii mai au de achitat, în solidar, alți peste 21.000 de euro către alte victime ale jafurilor lor.

Grup infracțional organizat

 

Cei doi fac parte dintr-un grup organizat de români, destructurat în 2012 de Garda Civilă, responsabil cu furtul de utilaje şi maşini agricole în valoare de peste 500.000 de euro.  Operaţiunea, numită Aladro, s-a soldat cu unsprezece arestări. Hoţii localizau tractoarele pe câmpuri şi la ferme agricole şi, ulterior, căutau un cumpărător în afara Spaniei, în principal din România, potrivit Comandamentului Gărzii Civile din Teruel, Juan Miguel Arribas.

Furturile erau comise pe timpul nopţii, iar pentru transport utilizau un camion cu platformă şi acoperit, pentru a ascunde utilajele transportate. Totodată, falsificau documentaţia necesară în cazul unor controale pe autostradă. În cadrul operaţiunii în care cei doi români au fost reținuți, au fost confiscate două tractoare furate din Navarra, în valoare de 230.000 de euro, un camion cu semiremorcă, 3.400 de euroin numerar, 15,2 grame de cocaină, 27 de carduri de telefonie mobilă, 21 de telefoane mobilă şi multe alte echipamente şi obiecte furate, calculatoare şi numeroase documente. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel