Spania: Cum pot obține românii ajutor de șomaj

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

În rândurile de mai jos aflați cum puteți obține ajutor de șomaj dacă vă aflați în Spania.

Informaţii privind formularul U2 şi utilizarea acestuia:

1. Formularul U2

Formularul U2 reprezintă autorizarea de care aveţi nevoie pentru a vă exporta prestaţia de şomaj în cazul în care sun- teţi şomer într-o ţară UE(1) şi doriţi să vă deplasaţi într-o altă ţară UE pentru a căuta un loc de muncă.

2. Unde şi când se obţine formularul U2

Formularul U2 se obţine de la serviciul de ocupare a forţei de muncă sau de la instituţia de securitate socială din ţara în care aţi devenit şomer. Este foarte important să solicitaţi for- mularul U2 înainte de a pleca din această ţară (în caz contrar, nu veţi avea dreptul să exportaţi prestaţiile de şomaj).

3. Înainte de a părăsi ţara care vă plăteşte prestaţia de şomaj

Este necesar să ţi înregistrat ca şomer de cel puţin patru săptămâni la serviciul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care bene ciaţi de prestaţie de şomaj înainte să puteţi exporta prestaţia într-o altă ţară. Cu toate acestea, în anu- mite circumstanţe, serviciul de ocupare a forţei de muncă sau instituţia de securitate socială vă poate permite să ple- caţi înainte de expirarea acestei perioade. În cazul în care intenţionaţi să căutaţi un loc de muncă într-o altă ţară, este recomandabil să consultaţi întotdeauna serviciul de ocupare a forţei de muncă în legătură cu exportarea prestaţiei dum- neavoastră. Serviciul respectiv vă va acorda asistenţă şi vă va elibera, după caz, formularul U2.

4. Utilizarea formularului U2

Formularul U2 se depune la serviciul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care căutaţi un loc de muncă în momentul în care vă înregistraţi la acest serviciu ca solicitant de loc de muncă. Dacă vă înregistraţi după expirarea termenului menţionat, prestaţia de şomaj vi se va plăti doar începând cu data înregistrării. Lista completă a instituţiilor este disponi- bilă la http://ec.europa.eu/social-security-directory

5. Ce trebuie să faceţi în ţara în care căutaţi un loc de muncă

Trebuie să respectaţi obligaţiile şi procedurile de veri care impuse de serviciul de ocupare a forţei de muncă sau de instituţia de securitate socială din ţara în care căutaţi un loc de muncă. Serviciul de ocupare a forţei de muncă din această ţară vă va explica în ce constau aceste proceduri, după ce prezentaţi mai întâi formularul U2.

6. Plata prestaţiei dumneavoastră de şomaj

Prestaţia de şomaj vă va plătită direct de către serviciul de ocupare a forţei de muncă sau de către instituţia compe- tentă din ţara care vă acordă prestaţia. Prestaţia de şomaj vă va plătită timp de 3 luni, cu condiţia să respectaţi toate procedurile şi dacă nu vă găsiţi un loc de muncă. Serviciul de ocupare a forţei de muncă sau instituţia de securitate socială din ţara care vă plăteşte prestaţia de şomaj poate prelungi această perioadă până la cel mult 6 luni. Veţi bene cia de prestaţie de şomaj doar atât timp cât bene ciaţi de acest drept în ţara care vi l-a acordat. De exem- plu, dacă în ţara respectivă prestaţia de şomaj se acordă pen- tru maxim 6 luni şi dumneavoastră decideţi să căutaţi un loc de muncă într-o altă ţară după ce aţi bene ciat de prestaţie timp de 4 luni, atunci vă veţi putea exporta prestaţia numai pentru o perioadă maximă de 2 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel