Spania cere stare de ASEDIU. Situaţia a scăpat de sub control

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai multe regiuni din Spania cer guvernului instituirea stării de asediu după ce situația infectărilor pare că a scăpat total de sub control, relatează El Pais. Astfel, circulația liberă a populației ar urmă să fie restricționată după orele 21:00. Cel puțin pentru moment, totul este la stadiul de negociere și discuție. 

Regiunile Castilla și León, Comunidad Valenciana și Castilla-La Mancha iau în calcul starea de asediu. În comunitatea Madrid, liderii nu s-au exprimat deocamdată. 

La o zi după ce Spania a depășit un milion de infectări cu COVID-19, guvernul și comunitățile autonome s-au întâlnit în Consiliul interteritorial al sistemului național de sănătate pentru a discuta despre actualizarea planului de răspuns la coronavirus. Obiectivul este oprirea celui de-al doilea val de infecții, care în ultimele 24 de ore a înregistrat un bilanţ de 16 973 de cazuri noi, cel mai mare număr în timpul pandemiei. Un text a fost elaborat în cursul săptămânii cu o serie de măsuri stricte pe care mai multe comunități vor să le propună, scrie El Pais.

Negocierea politică a fost foarte intensă pe tot parcursul săptămânii pentru a ajunge la consiliul interteritorial cu un pact mult mai închis decât data trecută, când Madridul și mai multe comunități PP au votat împotriva documentului propus de Sănătate și s-a deschis o criză puternică politică care s-a încheiat cu declararea unei stări de alertă la Madrid. De data aceasta, potrivit unor surse atât din partea guvernului, cât și din diferite autonomii, mediul este foarte diferit. Există o problemă esențială care nu se află în document, dar despre care se discută și care poate deveni principalul subiect al întâlnirii, mai ales dacă există un acord.

 

O măsură simplă de aplicat

 

Astfel, ieșirea din casă a locuitorilor ar urma să fie limitată, doar că  nu este încă foarte clar de când ar intra în vigoare. Cele mai stricte comunități propun să o facă de la ora 21:00, ca în Franța, iar altele se gândesc mai mult la ora 00:00. Dar, în orice caz, diferite surse din regiunile autonome și Guvernul consultat indică faptul că există un consens considerabil cu privire la utilitatea acestei măsuri. Este simplu de aplicat, deoarece permite poliției un control foarte ușor al străzilor de la o oră și nu reprezintă o mare modificare a activității economice, deoarece acestea sunt perioade în care există deja limitări în multe autonomii. Acest lucru ar permite barurilor și restaurantelor să fie deschise pe tot parcursul zilei. Este o măsură menită să împiedice întâlnirile în case până foarte târziu și petrecerile ilegale pe care unii le organizează înainte de închiderea barurilor.

Prin împiedicarea deplasării pe străzi pe tot parcursul nopții, posibilitatea ca cetățenii să fie încurajați să participe la acele întâlniri care nu sunt permise este foarte limitată. 

Problema este politică și legală. Guvernul este clar că această instrucțiune poate fi făcută numai cu o stare de alertă. Majoritatea comunităților sunt de acord. Dar poziția PP nu este clară. Ceea ce vrea ministrul Salvador Illa să evite este să aprobe starea limitată de alertă și apoi să constate că nu are sprijin politic în Congres pentru a-l prelungi după primele 15 zile.

Surse ale autonomiilor consultate subliniază că este o măsură care ar trebui prelungită cu cel puțin o lună pentru a fi eficientă și mai ales pentru a reduce nivelul de contagiune înainte de Crăciun, moment care îi îngrijorează în special pe toți consilierii regionali în domeniul sănătății.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel