Soldații ruși schimbă tactica după imaginile de la Bucha: ascund morții și ard familii întregi

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Ucraina. Numărul copiilor uciși în atacul cu rachete de la Kramatorsk a crescut la șapte (Sursa: captura video AFP)
Ucraina. Numărul copiilor uciși în atacul cu rachete de la Kramatorsk a crescut la șapte (Sursa: captura video AFP)

Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei asupra căruia continuă atacurile şi bombardamentele, a afirmat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP. 

"Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem face să intre ajutor umanitar în Mariupol este că, până când totul va fi 'curăţat' de soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întâmplă acolo", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Canalul turc de televiziune Habertürk, postat online de preşedinţie.

Este vorba "nu despre zeci, ci despre mii de persoane ucise şi mii de răniţi", a adăugat el. "Ştim câţi soldaţi (ucraineni) au murit acolo şi câţi au fost răniţi, dar nu ştim câţi civili", a continuat şeful statului ucrainean.

"În orice caz, ei (ruşii) nu vor putea ascunde totul (...). Un astfel de număr, este imposibil de ascuns. Şi cred că o să vedem cu toţii când vom intra" în Mariupol, a mai declarat el.

"La Bucea, de exemplu, au încercat să facă asta, au ars o mulţi oameni în această regiune: Bucea, Irpin, Gostomel. Au ars familii. Marţi, am găsit din nou o familie: tatăl, mama, cei doi copii. Copii foarte mici. De aceea spun: sunt nazişti", a acuzat preşedintele ucrainean.

Întrebat despre posibilitatea de a continua discuţiile cu Rusia, Volodimir Zelenski consideră că aceste negocieri "vor trebui oricum să aibă loc".

"Nu prea vrem să negociem cu Rusia după ce am văzut, nu prea, trebuie să vă spun, pentru că înţelegem cu cine avem de-a face", a adăugat el. Dar "trebuie să găsim chiar şi cea mai mică posibilitate de a negocia. Cred că este greu să opreşti războiul altfel", a ţinut să adauge preşedintele Ucrainei.

Vicepremierul Ucrainei a avertizat oamenii estul Ucrainei: „Plecați cât mai puteți!”

 

Vicepremierul Ucrainei a avertizat oamenii estul Ucrainei să se evacueze cât timp mai pot face acest lucru, în condițiile în care sunt așteptate atacuri ale forțelor ruse.

Irina Vereșciuk a spus că liderii din regiunile Harkov, Donețk și Lugansk le cer localnicilor să plece și că fac tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple „într-un mod organizat”.

Dacă oamenii nu pleacă, a spus ea, se vor trezi în curând sub tirul rușilor și sub amenințarea cu moartea.

„Nu putem face nimic împotriva acestui lucru și nu îi vom putea ajuta”, a adăugat ea.

Rusia a declarat că își reorientează operațiunile militare asupra Donbasului, care include provinciile separatiste Donețk și Lugansk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel