Șoferii belgieni iau cu asalt benzinăriile din Franța: Combustibilul e mai ieftin cu peste 30 de eurocenți pe litru

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Începând de astăzi, prețul carburanților devine mult mai ieftin în Franța decât în Belgia, astfel că s-au format cozi interminabile de mașini belgiene la benzinăriile de peste granița franceză.

Prețurile la motorină și benzină au scăzut în Franța, deoarece autoritățile țării au majorat temporar reducerea accizelor la 0,30 euro/litru, iar furnizorul TotalEnergies a adăugat o reducere de 0,20 euro/litru.

În Belgia, motorina ajunge la 2,10 euro/litru, în timp ce prețul maxim în Franța este în prezent de 1,67 euro/litru, ceea ce reprezintă o diferență de peste 0,40 euro, sau aproximativ 20 de euro pentru un rezervor de 50 de litri. În timp ce cozile de așteptare sunt din ce în ce mai mari, o belgiancă aflată la coadă a declarat pentru postul local de știri Focus WTV că, pentru o astfel de reducere, "așteptarea a meritat".

"Turism petrolier"

 

Proprietarii de benzinării belgieni se tem de acest așa-numit "turism petrolier", deoarece înseamnă că persoanele care locuiesc în apropierea frontierei franceze o vor traversa pentru a-și umple rezervorul, mai degrabă decât să plătească un preț mai mare în Belgia, potrivit The Brussels Times.

"Diferența de preț față de Belgia devine atât de mare încât ne temem pentru poziția competitivă a benzinăriilor noastre din regiunea de frontieră", a declarat Johan Mattart, de la federația comercianților de carburanți Brafco, făcând apel la guvernul belgian să reducă și mai mult accizele.

În prezent, guvernul federal aplică deja o reducere de 0,175 euro/litru la benzină și motorină la pompă, dar reglementările europene permit o reducere suplimentară, potrivit lui Mattart.

Acest lucru ar însemna că diferența de prețuri între Belgia, Franța și Germania ar deveni mai mică.

"Este o pedeapsă faptul că așa-numitul 'turism petrolier' se dezvoltă într-o Europă unificată. Acest lucru nu este sănătos pentru piață".

Între timp, alimentarea cu benzină în Belgia va deveni mai ieftină cu 7 cenți începând de vineri, ceea ce înseamnă că prețul maxim pentru un litru de benzină 95 (E10) va fi de 1,715 euro. Și prețul pentru benzina 98 (E5) scade cu 7,5 cenți, ajungând la 1,918 euro/litru, a anunțat FPS Economie pe site-ul său.

Italia menține reducerea de 30 de cenți la benzină și motorină

 

Ministerele Economiei și Tranziției Ecologice au confirmat reducerea cu 30 de cenți a prețului la litrul de benzină, motorină, GPL și metan până la 5 octombrie.

Carburanții vor continua să coste cu 30 de cenți mai puțin pentru încă o vreme. "Ministrul Economiei și Finanțelor, Daniele Franco, și ministrul Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, au semnat decretul interministerial care prelungește până la 5 octombrie măsurile în vigoare în prezent pentru reducerea prețului final al carburanților", se arată într-o notă difuzată de guvern.

"Reducerea de 30 de cenți pe litru pentru benzină, motorină, GPL și metan pentru autovehicule este astfel prelungită până la această dată“. Pe scurt, se confirmă reducerea accizelor, care altfel ar fi fost în vigoare până la 20 septembrie din cauza decretului Aid bis.

Această ultimă prelungire din partea guvernului Draghi - practic cea mai scurtă de când măsura a intrat în vigoare pentru a încerca să combată prețurile ridicate ale carburanților - va costa încă o jumătate de miliard de euro. Apoi va trebui să se înțeleagă care va fi politica noului guvern, deși este practic imposibil ca acesta să fie în funcție la data limită de 5 octombrie. Prin urmare, este probabilă o nouă prelungire și pentru că, potrivit observatorilor, prețurile sunt din nou în creștere.

În plus, trebuie să ținem cont de reducerea de 30 de cenți pe litru care se aplică de luni de zile. Potrivit elaborării 'Quotidiano Energia' pe baza datelor comunicate de operatori la Osservaprezzi al Ministerului Dezvoltării Economice, prețul mediu național al benzinei de autoservire este de 1,775 euro pe litru (1,769 cifra anterioară). Prețul mediu al motorinei în regim de autoservire a crescut la 1,848 de euro pe litru (1,834 ieri). Prețurile GPL s-au situat între 0,802 și 0,830 euro pe litru. Prețul mediu al gazelor naturale pentru autoturisme este cuprins între 2 500 și 3 049 de euro pe kilogram.

"Bun, dar prea puțin! - se plânge Uniunea Națională a Consumatorilor - "Prelungirea de la 20 septembrie la 5 octombrie a reducerii accizelor, doar 15 zile, este un șoarece mâncat de pisică", susține Massimiliano Dona, președintele Uniunii Naționale a Consumatorilor.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel