Situația disperată din Ucraina a devenit o sursă de profit pentru traficanții de țigări

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Situația disperată din Ucraina a devenit o sursă de profit pentru traficanții de țigări
Situația disperată din Ucraina a devenit o sursă de profit pentru traficanții de țigări

Traficanții de țigări s-au reprofilat, spun autoritățile din țara vecină, și s-au transformat în călăuze pentru bărbații care nu sunt pregătiți să lupte și încearcă să fugă de război.

Grănicerii prind zilnic fugari și îi întorc din drum. Prețul pe care sunt dispuși acești oameni să îl plătească ajunge și la câteva mii de euro.

Imagini au fost publicate de Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina. Cei patru bărbați care stau cu fața spre mașina de teren erau în vizorul autorităților pentru trafic de țigări. Acum, au fost prinși pe un drum forestier, în apropiere de granița cu România, lângă Cernăuți, dar în autovehicule nu aveau marfă de contrabandă, ci 15 bărbați.

 

Trei dintre călăuze au încercat să fugă, dar n-au reușit 

 

Marți noapte, polițiștii de frontieră au mai prins 12 bărbați care încercau să fugă de înrolare. I-au întâmpinat, ca o ironie, cu flori, la întoarcea în țară.

Un bărbat a mărturisit că i-a dat călăuzei 300 de dolari că să îl treacă granița, dar prețul poate fi și mai mare. Potrivit autorităților ucrainene, indivizii le cer, de obicei, fugarilor între 500 și 3.000 de euro de persoană.

Traficanții transformați în călăuze riscă între 7 și 10 ani de închisoare, iar cei care încearcă să scape de lege trecând ilegal granița în alte țări sunt acuzați de sustragere de la încorporare.

„Probabil sunt câțiva care fug și trec ilegal, dar cei mai mulți rămân să lupte. Nu îi judec, dar nu sunt un exemplu de urmat”, a spus o bătrână, potrivit Știrile PRO TV.

Femeie cu copil: „E ilegal, periculos. E mai bine să stea, decât să își riște viețile fugind. Să apere orașele și casele noastre.” 

 

Teama și disperarea îi împing pe mulți bărbați să încerce să fugă decât să rămână și să pună mâna pe arme 

 

Și de partea noastră a graniței au fost depistați, de la începutul conflictului, 70 de bărbați care au trecut ilegal frontiera. Numai în județul Suceava, iar numărul tentativelor crește de la o zi la alta.

Ilie Poroch, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră Suceava: „La frontiera verde am mărit controalele ca să nu se treacă ilegal. În ultimile 24 de ore au trecut 9 persoane ilegal.”

Bărbații care au trecut granița ilegal și au cerut apoi protecție statului român se află acum în centrele pentru refugiați. Conform legii marțiale, nu pot părăsi Ucraina bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel