Serghei Lavrov, ameninţare la adresa Republicii Moldova: „Pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova. Totodată, în cadrul unui forum, acesta a făcut mai multe aluzii la adresa guvernării de la Chişinău, relatează publicaţiile de peste Prut.

„Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov, conform Observator.

 

Lavrov, declaraţii dure la adresa Republicii Moldova

 

În iunie, Lavrov susţinea că Lavrov, se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”.

„Desigur, din R.Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină... Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunţă că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»”, a declarat el.

Totodată, Lavrov a învinuit atunci Chişinăul de cerşetorie în cazul livrării gazelor naturale.

 

Lavrov: Rusia face totul pentru a se asigura că centrala nucleară Zaporojie poate funcţiona în siguranţă

 

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi că Rusia face totul pentru a se asigura că centrala nucleară ucraineană Zaporojie poate funcţiona în siguranţă şi că inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) îşi pot îndeplini atribuţiile, transmite Reuters.

„Facem totul pentru a ne asigura că această centrală este sigură, că funcţionează în siguranţă. Şi că misiunea de acolo îşi îndeplineşte toate planurile”, a afirmat Lavrov la un eveniment desfăşurat la Moscova.

Totodată, Ministerul Apărării rus a transmis joi că situaţia de la centrală „este dificilă, dar rămâne sub control deplin”, după ce au apărut informaţii cu privire la desfăşurarea unor lupte în Enerhodar, oraş aflat în apropierea centralei.

Într-o declaraţie pe aplicaţia Telegram, Ministerul Apărării rus a susţinut că este în continuare pregătit să garanteze siguranţa delegaţiei AIEA la centrală, în pofida a ceea ce instituţia rusă a calificat drept „eforturile Kievului” de a perturba vizita.

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat centrala în încercarea de a zădărnici vizita inspectorilor AIEA.

Totodată, un oficial instalat de ruşi în oraşul Enerhodar, Aleksandr Volga, a declarat pentru agenţia de presă rusă de stat TASS că urbea nu avea joi curent electric, dar că nu există niciun motiv ca vizita planificată a inspectorilor AIEA să nu aibă loc.

Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de forţele invadatoare ruse în martie. Centrala se află în apropierea liniilor frontului şi a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear, notează Reuters, care adaugă că ambele tabere - Rusia şi Ucraina - s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel