Serbia. Protestatarii au luat cu ASALT sediul televiziunii de stat. VIDEO

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Un grup de manifestanţi a pătruns sâmbătă în sediul postului de televiziune RTS din Belgrad, cerând încetarea controlului exercitat de preşedintele Aleksandar Vucic asupra mass-media, informează Reuters şi EFE.

Potrivit informaţiilor transmise de televiziunea regională N1, un grup de protestatari sub conducerea liderului partidului de extremă-dreapta Dveri, Bosko Obradovic, au pătruns în clădire, unul din punctele unde manifestanţii sârbi se adună în fiecare sâmbătă începând din 8 decembrie pentru a denunţa "parţialitatea" instituţiei media faţă de autorităţi.

Într-o transmisiune live pe Facebook, făcută publică de organizatori, se poate vedea un hol al clădirii RTS plin de oameni, mulţi dintre aceştia strigând. Un protestatar cu un megafon încerca să menţină ordinea, asigurând în acelaşi timp că oamenii vor rămâne până când "RTS este eliberat".

Mai mulţi agenţi ai poliţiei au sosit la faţa locului, iar un bărbat care s-a prezentat drept ofiţer de poliţie de rang înalt a solicitat celor doi politicieni din opoziţie, fostul primar al Belgradului Dragan Djilas şi naţionalistul de extremă-dreapta Bosko Obradovic să evacueze holul, dar cei doi au refuzat.

Zeci de mii de persoane, potrivit mass-media locale, au manifestat sâmbătă din nou la Belgrad împotriva preşedintelui Vucic.

VIDEO



Protestele începute în decembrie au denunţat într-o primă fază atacurilor împotriva persoanelor care critică guvernul şi au solicitat clarificarea acestor violenţe. Manifestanţii cer de asemenea mai multă libertate pentru presă şi pentru instituţiile independente. În mod obişnuit, la aceste proteste se adună mulţimi de 10.000 de persoane sau chiar mai mult.

Declanşate un atac asupra politicianului de opoziţie Borko Stefanovic care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, protestele au avut loc iniţial sub motto-ul "stop cămăşilor însângerate".

Ulterior, sloganul manifestanţilor a devenit "unul din 5 milioane", aluzie la afirmaţia preşedintelui Vucic, care s-a adresat participanţilor în perioada de început a protestelor, declarând că nu va răspunde niciunei solicitări "chiar dacă ar exista 5 milioane ca voi".

Acestea sunt cele mai serioase proteste din Serbia de la preluarea puterii de către Partidul Progresist al preşedintelui Vucic în 2012.

Clădirea RTS a fost atacată şi incendiată în octombrie 2000, în timpul protestelor de amploare care au dus la răsturnarea fostului preşedinte Slobodan Milosevic. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel