Semnal de alarmă: PSD plănuiește să treacă tacit mărirea pensiilor speciale ale funcționarilor parlamentari

Narcis Popa / 5 feb 2019, 11:54 Salveaza PDF Comentarii

USR atrage atenția că PSD plănuiește să treacă tacit de Senat o mărire a pensiilor speciale ale funcționarilor parlamentari. Inițiativa, care aparține lui Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae, era pe ordinea de zi a plenului Senatului de ieri, 4.02.2019, dar a fost retrimisă la Comisie. Inițiativa are termen de adoptare tacită 12 februarie 2019, marțea viitoare, iar senatorii USR au votat împotriva retrimiterii ei la Comisie.

L702/2018 prevede că modalitatea de actualizare a pensiilor de serviciu ale funcționarilor parlamentari nu se mai face în funcție de rata medie anuală a inflației, ci în funcție de mărirea salariului de bază de care beneficiază un funcționar parlamentar aflat în activitate.

În forma inițială, ea crea o discriminare între funcționarii parlamentari și alte categorii asimilate acestora, dar și între această categorie și alte categorii ce beneficiază de aceste pensii de serviciu. Prin amendamente, au fost incluse și categoriile asimilate printre cei care beneficiază de prevederile inițiativei. Oricum, nu puteau include și ceilalți beneficiari de pensie de serviciu, căci ei modifică legea privind funcționarul parlamentar. Rămâne în picioare diferența de tratament între aceștia și ceilalți beneficiari de pensie de serviciu – personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar al instanțelor judecătorești și al parchetelor, membrii Corpului diplomatic și consular, personalul Curții de Conturi, deputații și senatorii care beneficiază de pensie militară de stat.

„Nu mă surprinde inițiativa celor 3 parlamentari PSD, ei sunt artizanii reintroducerii pensiilor speciale pentru parlamentari și funcționari parlamentari în 2015. Probabil s-au gândit că trebuie să îi răsplătească pe cei care lucrează alături de ei în Parlament până târziu în noapte la legile justiției, modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală sau Codul Administrativ, că doar sutele de amendamente și rapoartele stufoase nu se scriu singure. Iar anul acesta, orele suplimentare ale acestora nu se plătesc (conform OUG114/2018, cea cu lăcomia). Și să nu uităm un lucru: aceste pensii de serviciu pentru funcționarii parlamentari se plătesc din bugetul de stat! Dar cetățenii României cotizează, pentru pensia lor, la fondul de pensii! Eu pregătesc noi propuneri legislative pentru eliminarea acestor pensii speciale, unele deghizate în pensii de serviciu, altele în îndemnizații de limită de vârstă, în funcție de beneficiari. În Constituția noastră nu există cetățeni speciali care să aibă drepturi speciale", a declarat Florina Presadă, senatoare USR.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy