Seism cu magnitudinea 5,7, produs în Bosnia: Un mort şi numeroase pagube materiale

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Seism cu magnitudinea 5,7, produs în Bosnia  Un mort şi numeroase pagube materiale.
Seism cu magnitudinea 5,7, produs în Bosnia Un mort şi numeroase pagube materiale.

O persoană a murit în cutremurul cu magnitudinea 5,7 înregistrat, vineri seară, la ora 21:07 GMT, în sudul Bosniei-Herţegovina, cu epicentrul situat la 15 kilometri de localitatea Stolac, au informat sâmbătă medii locale citate de EFE.

Este vorba de o femeie în vârstă de 27 de ani din Stolac, un oraş cu circa 15.000 de locuitori, situat la 30 de kilometri sud-est de Mostar.

Victima a suferit răni grave când o rocă, desprinsă din muntele din apropiere, a căzut deasupra casei sale. Femeia a murit câteva ore mai târziu la spital.

Seismul, care a durat peste douăzeci de secunde, a fost resimţit până la Belgrad, Zagreb şi Skopje, la peste 400 de kilometri de epicentru.

Cutremurul a fost urmat de zeci de replici minore, astfel încât mulţi locuitori din Stolac şi din alte oraşe învecinate au petrecut noaptea în autoturismele lor.

Seismul a provocat numeroase pagube materiale şi întreruperea curentului electric la Mostar, însă nu au fost raportate daune majore în zona podului, sau la clădirile istorice din centrul oraşului, care fac parte din patrimoniului mondial al UNESCO. 

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 grade pe scara Richter a zguduit, pe data de 22 martie, Marea Britanie, un fenomen rar în Regatul Unit.

 

Un cutremur de 5,1 a zguduit Marea Britanie: „Seismele sunt rare aici. A fost cu siguranță cel mai intens pe care l-am experimentat”

 

Seismul s-a simțit în Shetland, Aberdeen, Ellon, Stonehaven, Helmsdale, Inverurie, Lairg, Huntly, Banff și Fraserburgh, potrivit British Geological Survey.

La o zi după eveniment, oamenii au postat diferite mesaje și filmulețe pe rețelele de socializare în care arată cum casele lor s-au cutremurat minute în șir. Totodată, pe rețelele de socializare oamenii spun că seismul s-a simțit și în unele în părți din nordul Scoției.

„Eram întins în pat și am auzit dintr-o dată un zgomot scăzut”, a spus astăzi un britanic. „Trei valuri de vibrație în aproximativ trei secunde”, a mărturisit un alt cetățean. „M-am trezit în timp ce geamurile zdrăngăneau”, „patul s-a scuturat și geamurile scârțâiau”, „l-am simțit la fel de bine cum l-am auzit, suficient de puternic pentru a mă trezi”. Acestea sunt doar câteva dintre mărturiile oamenilor care au simțit cutremurul.

Zeci de cetățeni au raportat cutremurul, despre care se spunea că a durat aproximativ două minute, potrivit Serviciului Geologic.

 

„Cutremurele sunt foarte rare aici”

 

Există aproximativ 200-300 de cutremure în Marea Britanie în fiecare an, dar marea majoritate sunt atât de mici încât nimeni nu le observă. Cu toate acestea, între 20-30 au magnitudinea de peste 2 grade pe scara Richter care pot fi simțite ușor pe o zonă mai largă.

Ryan Thomson, care locuiește în Shetland, a spus că s-a trezit cu ceva care a sunat ca un „avion cu reacție joasă”. „M-am trezit inițial cu un sunet care era foarte asemănător cu un avion care zboară foarte jos sau cu un tunet extrem de puternic. Abia când am văzut umbra luminii în mișcare, mi-am dat seama că acesta ar putea fi un cutremur. Nu a fost prea multă mișcare aici, cred că alte părți din Shetland au simțit mai bine, dar zgomotul era extrem de puternic și destul de alarmant. Cutremurele sunt, desigur, foarte rare aici, în Shetland. A fost unul în urmă cu aproximativ cinci ani într-un loc similar, dar acesta a fost cu siguranță cel mai tare și mai vizibil pe care l-am experimentat vreodată în Shetland”.

[citeste si]
 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel