Şeful diplomaţiei europene: "Ruşii bombardează sistematic oraşele ucrainene. Putin va trebui să răspundă"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat joi Rusia că s-a îmbarcat într-o strategie de bombardare sistematică a oraşelor ucrainene, altfel spus, a civililor, în contextul eşecului unui război-fulger dorit de Moscova, şi a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să dea socoteală pentru aceste fapte, informează EFE.

"Ruşii bombardează sistematic oraşele ucrainene", lucru pe care armata rusă "ştie să-l facă bine", aşa cum a demonstrat-o la Alep, în Siria, sau la Groznîi, în Cecenia, a denunţat Borrell într-un interviu acordat postului France Info.

Întrebat dacă este de părere că Moscova are într-adevăr intenţia de a ataca civili şi, prin urmare, dacă se poate considera că comite o crimă de război, Borrell a răspuns că ruşii "bombardează sistematic oraşele (...) acolo unde trăiesc civili. (...) Nu caută obiective militare", pentru că nu sunt în stare să învingă rezistenţa trupelor ucrainene.

Totodată, într-un interviu acordat miercuri seară la emisiunea "El Objetivo", difuzată de postul de televiziune spaniol La Sexta, Borrell a apreciat că autorităţile de la Beijing ar putea juca "un rol important" în încheierea războiului din Ucraina, dat fiind că "nimeni nu are aşa o influenţă asupra Rusiei" precum China.

Borrell a insistat că o soluţie "nu pare a se prefigura la orizont" în aceste momente, dar că întâlnirea din Turcia dintre miniştrii de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, şi rus, Serghei Lavrov, "reprezintă un prim pas".

"Trebuie găsite ţări care nu sunt implicate în conflict. Dacă China ar vrea, ar putea juca un rol important în soluţionarea acestui conflict", a insistat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a dat asigurări că în niciun moment NATO nu va intra în acest război pentru că se doreşte evitarea unei extinderi a conflictului, deoarece, dacă Alianţa nord-atlantică ar participa, ar însemna că începe "al treilea război mondial, un război nuclear". În acest sens, Borrell a calificat drept "extrem de iresponsabile" ameninţările cu apăsarea "butoanelor nucleare" şi a dat asigurări că Europa nu va intra în acest joc.

Armata ucraineană: Ofensiva Rusiei a încetinit

 

Armata ucraineană a declarat joi dimineaţa devreme că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict, relatează DPA.

Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve.

Forţele ruse încă înconjurau Kievul şi de asemenea îşi întăreau unităţile în jurul localităţii Mikolaiv din sudul Ucrainei.

Au fost raportate şi atacuri din oraşele din est Harkov şi Izium, precum şi din Sumî şi Oktîrka în nord-estul Ucrainei.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Discuţii la cel mai înalt nivel între cele două părţi de la începutul ofensivei ruse ar trebui să aibă loc joi în Turcia.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba "a sosit la Antalya pentru discuţii privind încetarea ostilităţilor şi încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, miercuri seară. Kuleba urmează să se întâlnească cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnalat o dorinţă de a face compromisuri pe măsură ce forţele ruse îşi continuau înaintarea şi căile sigure convenite pentru evacuarea civililor au fost doar parţial implementate cu succes.

"În orice negociere, scopul meu este să pun capăt războiului cu Rusia. Şi sunt gata de asemenea să fac anumiţi paşi", a declarat Zelenski pentru ziarul german Bild.

"Se pot face compromisuri, dar ele nu trebuie să fie trădarea ţării mele", a spus Zelenski, adăugând că cealaltă parte ar trebui la fel să fie pregătită să facă compromisuri.

Zelenski a adăugat că nu vrea "să vorbească despre detalii" în mod public "încă", mai ales că nu a avut încă contact direct cu preşedintele rus Vladimir Putin. "Numai după discuţii directe între cei doi preşedinţi putem pune capăt acestui război", a notat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel