Se montează radare în Delta Dunării, contra "bombardierilor" vitezomani: "Sunt peste 1000 de bărci puternice înregistrate"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Turiștii necivilizați care vor circula cu viteză în Delta Dunării, cu bărci cu motor puternice, vor scoate în curând bani grei din buzunare: vor fi montate radare fixe care vor măsura vitezele. 

Cum și de când va fi posibil acest lucru? 

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a depus o cerere de finanțare către Programul Operațional pentru Dezvoltare Durabilă (PODD) pentru a implementa un sistem modern de monitorizare a vitezei bărcilor din Deltă. Acest sistem, denumit SCOMAR (Sistemul de Control al Monitorizării și Supravegherii Aparatelor Radar), va funcționa similar cu cel utilizat pentru supravegherea granițelor Uniunii Europene.

Guvernatorul Rezervației, Gabriel Marinov, a recunoscut că soluțiile anterioare pentru sancționarea conducătorilor ambarcațiunilor care circulă cu viteză au fost ineficiente. Șoferii imprudenți au găsit diverse metode de a se avertiza unii pe alții cu privire la prezența aparaturii radar a ARBDD pe canalele Deltei. Această situație a dus la o circulație regulamentară aparentă atunci când forțele de control ajung pe loc.

Radare în Delta Dunării. 1000 de bărci puternice strică habitatul 

 

În cadrul cererii de finanțare pentru PODD, ARBDD propune monitorizarea tuturor ambarcațiunilor din Deltă pentru identificarea celor care comit infracțiuni, în special cei care circulă cu viteză excesivă. Sistemul SCOMAR va fi implementat în întreaga zonă, permițând controlul permanent al oricărei ambarcațiuni care se deplasează pe apă. Sistemul va include camere de înaltă fidelitate amplasate în intravilanul localităților și trei radare în puncte strategice, fără a afecta mediul natural.

Guvernatorul Marinov a explicat că acest tip de sistem a fost deja folosit cu succes în alte locuri din lume, în special în delta Mississippi, iar cea propusă pentru Delta Dunării va fi o versiune mai avansată. ARBDD a finalizat cererea de finanțare și așteaptă deschiderea apelurilor pentru depunerea proiectului.

Situația actuală din Deltă este îngrijorătoare, existând aproximativ 1.000 de bărci cu motoare puternice care, din cauza vitezei excesive, cauzează daune semnificative habitatelor naturale. În prezent, ARBDD implementează un alt proiect finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), care vizează achiziționarea unui sistem de semnalizare și protecție, inclusiv cel puțin 400 de balize, pentru monitorizarea accesului în 41.957 de hectare de zone strict protejate din Deltă.

Din 2024, "bombardierii" vitezomani vor scoate bani din buuznare dacă merg tare

 

"Până acum, ne-am ocupat de elaborarea documentelor aferente achiziţiilor şi încercăm să implementăm proiectul cu succes până la finele anului 2023. Lucrăm la caietele de sarcini pe toate achiziţiile şi sperăm cât de curând să demarăm licitaţiile", a menţionat asistenta din cadrul proiectului "Îmbunătăţirea nivelului de semnalizare, protecţie şi monitorizare a stării de conservare a habitatelor şi speciilor din zonele de maxim interes (zone strict protejate şi colonii) din RBDD", Cosmina Masaca.

Proiectul finanţat prin POIM, al cărui contract de finanţare a fost semnat în luna martie a acestui an, are o valoare de circa 48 de milioane de lei şi are ca termen de încheiere finele anului 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel