Se anunță un cutremur economic în Europa. Germania va intra în recesiune, conform ultimelor date 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Cea mai mare putere economica a Europei, Germania, va intra în recesiune, relatează DPA și Reuters, conform ultimelor date prezentate luni, care arată o contractatare economică serioasă. 

Economia germană s-a contractat neaşteptat în trimestrul patru din 2022, arată datele publicate luni, un semn că cea mai mare economie europeană ar putea intra în recesiunea îndelung prognozată, ca rezultat al invadării Ucrainei de către Rusia, transmit DPA şi Reuters.

Conform datelor ajustate ale Oficiului Federal de Statistică (Destatis), PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,2% în ultimele trei luni din 2022, după un avans de 0,5% în trimestrul trei din 2022, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o stagnare. Cheltuielile consumatorilor au fost semnificativ mai scăzute în perioada octombrie-decembrie 2022, faţă de precedentele trei luni, a precizat Destatis.

Declinul din trimestrul patru din 2022 face ca recesiunea să devină mai probabilă, mulţi experţi previzionând un declin al economiei în primele trei luni din 2023.

Per ansamblu, PIB-ul Germaniei a înregistrat în 2022 o creştere de 1,8%, uşor sub previziunile Destatis, de 1,9%.

Ministerul german al Economiei anunţa săptămâna trecută că situaţia economică ar urma să se îmbunătăţească în cursul anului, începând cu primăvara anului 2023.

Guvernul german vine cu sume uriașe pentru protejarea consumatorilor 



Dacă va avea loc o recesiune, ea va fi mai blândă şi mai scurtă decât s-a estimat anterior, datorită măsurilor de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor de preţurile ridicate ale energiei şi reducerii consumului de gaze.

"Cu toate acestea, există încă mulţi factori care generează stres: invadarea Ucrainei de către Rusia şi consecinţele sale economice, nivelul slab al economiei mondiale, preţurile în continuare mari la energie şi inflaţia ridicată, comparativ cu nivelul de dinaintea crizei", a informat Ministerul Economiei.

Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit recent previziunile privind creşterea economiei germane, care ar urma să se situeze la 0,2% în 2023 (faţă de un declin de 0,4% estimat în toamnă), în timp ce inflaţia ar urma să scadă la 6% în 2023, faţă de prognoza precedentă de 7%. În 2022, rata anuală a inflaţiei în Germania s-a situat la 7,9%, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel