Se anunță întârzieri la verificarea actelor pe aeroportul Otopeni. Se schimbă porțile automate de verificare

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Se anunță o perioadă de întârzieri la verificarea actelor pe aeroportul Otopeni pentru că se pregătesc sistemele pentru spațiul Schengen.

Capacitatea de procesare va fi redusă temporar, de vineri, în urma măsurilor luate pentru implementarea fluxurilor Schengen/non-Schengen la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (OTP), informează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

"În continuarea măsurilor luate pentru implementarea fluxurilor Schengen/non-Schengen la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, începând de vineri, 1 martie 2024, porţile de control automat la frontieră (ABC - automatic border control) vor fi relocate de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră de pe actualul flux de Plecări Internaţionale pe viitorul flux de Plecări non-Schengen. Astfel, temporar, capacitatea de procesare va fi redusă", arată CNAB. 

România intră parțial în Schengen

 

România a fost primită în spațiul Schengen aerian și maritim de la 31 martie 2024. Astfel, este nevoie de relocarea unor fluxuri pe toate aeroporturile din România. Practic, românii vor putea zbura în spațiul Schengen al Uniunii Europene, asemenea unui zbor intern în România. Actele vor fi verificate doar la plecare, nu și la sosirea pe celălalt aeroport. 

România a fost admisă doar aerian și maritim în Schengen, deși îndeplinește toate criteriile de aderare totală. Austria este țara care s-a opus aderării României și Bulgariei la Schengen, folosindu-se de o temă falsă, cea a venirii imigranților ilegali prin România, deși datele Frontex arată alte rute folosite de aceștia. Anterior vetoului Austriei, România a fost blocată prin mecanismul MCV. Blocajele au fost numeroase și susținute pe rând de diferite țări din UE, deși sumele necesare securizării frontierelor României au fost plătite. 

Inițial și Olanda se opunea aderării României și Bulgariei, însă fostul premier Mark Rutte și-a regândit strategia mai ales că acesta era în cărți deja pentru șefia NATO. Din păcate, România nu se poate decupla de Bulgaria, cele două țări fiind votate la pachet. Astfel, dacă Bulgaria este respinsă, automat și pentru România înseamnă un vot negativ. Miza cea mai mare este reprezentată de intrarea cu frontierele terestre în Schengen, pentru că acolo este locul unde se petrec foarte multe ore de așteptare. S-a discutat chiar despre un mini Schengen între România, Bulgaria și Grecia, idee care este încă studiată la Bruxelles. Românii care pleacă în vacanțe în Grecia și Bulgaria ar fi avantajați de crearea unui astfel de mini Schengen, însă toată aglomerația prin dispariția granițelor între cele trei țări s-ar muta la Nădlac, acolo unde ar fi prima graniță Schengen. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel