Scovergi pufoase, așa cum le făcea bunica - Simte din nou gustul copilăriei!

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Scovergi pufoase, așa cum le făcea bunica - Simte din nou gustul copilăriei! / Foto: Captura Youtube
Scovergi pufoase, așa cum le făcea bunica - Simte din nou gustul copilăriei! / Foto: Captura Youtube

Scovergile sunt unul dintre cele mai îndrăgite și delicioase delicii culinare în multe culturi din întreaga lume. Noi am pregătit o rețetă ca la bunica, care îți va reda gustul copilăriei!

 

Indiferent de numele sub care sunt cunoscute în diverse regiuni - fie că le numim scovergi, gogoși sau învârtite - aceste bucate au un farmec aparte care îi îmbie pe cei care le gustă să revină mereu pentru încă o porție. Secretul scovergilor constă în combinația perfectă de ingrediente simple - făină, apă sau lapte, drojdie, ouă și unt - care sunt frământate împreună și apoi prăjite în ulei încins până devin aurii și pufoase. 

 

Scovergi pufoase - Ingrediente

 

- 500 g făină

- 250 ml lapte

- 50 g zahăr

- 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)

- 2 ouă

- 50 g unt topit

- o linguriță sare

- o linguriță esență de vanilie (opțional)

- Ulei pentru prăjit

- Zahăr pudră pentru decor (opțional)

 

Scovergi pufoase - Rețeta pas cu pas

 

Pregătirea drojdiei: Dacă folosești drojdie proaspătă, dizolvă drojdia într-un bol mic cu 2 lingurițe de zahăr și 50 ml de lapte călduț. Amestecă bine și lasă deoparte timp de 10-15 minute până când drojdia devine spumoasă. Dacă folosești drojdie uscată, amestec-o direct cu făina.

Amestecarea ingredientelor: Într-un bol mare, cernem făina pentru a evita cocoloașele. În centru, facem o adâncitură și adăugăm ouăle, restul de zahăr, untul topit, sarea și esența de vanilie. Adăugăm apoi drojdia activată (dacă folosim drojdie proaspătă) și restul de lapte călduț.

Frământarea aluatului: Amestecăm bine toate ingredientele până când obținem un aluat omogen și elastic. Dacă este prea lipicios, mai adăugăm puțină făină. Frământăm aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de 10 minute, până când devine neted și elastic.

Lăsarea la dospit: Punem aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, acoperim cu un prosop curat și lăsăm la dospit într-un loc cald pentru aproximativ 1-2 ore, sau până când își dublează volumul.

Formarea scovergilor: După ce aluatul a crescut, îl răsturnăm pe o suprafață presărată cu făină și îl împărțim în bucăți egale. Fiecare bucată o întindem cu mâinile sau cu un sucitor într-o formă rotundă, de grosimea unui deget.

Prăjirea: Într-o tigaie adâncă, încălzim uleiul la foc mediu. Prăjim fiecare scovergă pe ambele părți până devin aurii și pufoase. Scoatem scovergile pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Servirea: Scovergile se pot servi simple, cu zahăr pudră presărat deasupra, sau cu diverse toppinguri precum gem, dulceață, miere sau brânză.

Sfaturi: Pentru un gust deosebit, poți adăuga și coajă rasă de lămâie sau portocală în aluat. Dacă vrei scovergi mai crocante, întinde aluatul mai subțire. În cazul în care dorești scovergi mai pufoase, lasă aluatul să mai dospească puțin înainte de prăjire.

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt                                          

 - https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g                                           

- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G                                           

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel