EXCLUSIV  Sclavie în Germania. Zeci de români scoși din locuințe la miezul nopții și lăsați să sufere de frig și foame

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Ies la iveală detalii cutremurătoare despre românii care sunt tratați ca niște sclavi la o firmă din Germania. Odată ajunși la muncă, românilor li se rețin buletinele, li se percep comisioane ce cumulează jumătate din salariu lunar, iar cei care se revoltă sunt dați afară din cazare noaptea și lăsați în frig. Mai mulți muncitori români au povestit pentru Stiridiaspora.ro modul în care funcționează caracatița și cum sunt ținuți în teroare aproximativ 200 de persoane din România. 

Mecanismul pus la cale de patronul turc și alți doi români este unul foarte simplu: unul dintre români are ca misiune racolarea de muncitori din România, prin diferite anunțuri puse pe site-uri de angajări, acolo unde se promit salarii mari și cazare. Odată ajunși în Germania, totul se schimbă radical: sub pretextul întocmirii actelor, oamenilor li se iau buletinele și sunt informați că trebuie să plătească lunar un comision de aproape 500 de euro. Cine se răzgândește este dat afară din cameră și ținut în frig. Recent, am relatat despre cazul românului pe care Erich Mocanu l-a salvat din pădure, după ce a fost dat afară pentru că și-a cerut drepturile. 

Totodată, Erich Mocanu, de la organizația AEBS spune că angajații nu știu efectiv cu cât sunt plătiți pe oră și asta pentru că nu li se dă fluturașul de salariu. 

Iată coșmarul prin care a trecut un român care a muncit la această firmă, coleg cu cel găsit abandonat pe bancă, în pădure: 

"Am muncit timp de patru luni de zile la firma Ceelog GMBH. Nu se dau banii, iar oamenii vor să plece, dar nu este deloc ușor să scapi. Am fost coleg cu barbatul care a fost dat afară la miezul nopții și nu a avut ce să facă decât să rabde de foame și să se culce pe bancă, acolo în pădure. Așa procedează cu toată lumea. Îl au pe un individ, Dan Rotar, care aduce oamenii din România: se promite un loc de muncă bun, cu cazare cu mâncare, cu o mulțime de beneficii. Oamenii sunt mințiți, iar apoi începe calvarul: ajunși acolo li se iau comisioane lunare din salariu: cam 200 euro, iar pentru cazare alți 250 de euro. Dacă vine un cuplu li se ia 500 euro lunar. Cazarea este groaznică. Cei mai fericiți sunt cei care rămân cu vreo 600 euro bani în mână, dar au fost oameni care au luat după o lună de muncă și câte 100 sau 200 euro.Nici nu știi când începe ziua de muncă. Uneori începeam la 4 dimineață, alteori la 5. Mai ieșeai de la munca la ora două după masă. Se lucra și sâmbăta și duminica. Am lucrat și 11 ore și 12 ore. 

Cine își cere drepturile sau vrea să vadă contractul de muncă e scos la 12 noaptea din casă și dat afară. Și eu am avut probleme, dar am intrat peste el și i-am zis să-mi dea banii. Abia mi-a dat 120 euro ca să-i pot trimite în țară la copii. Am intrat la birou acolo peste el și i-am zis că dacă nu-mi dă banii iau benzină și dau foc la tot și arde ca șobolanul. M-am dus pentru munca mea acolo. Și acum mai am de primit bani de la ei. Mai trebuie să primesc 1500 euro. Mie mi-a dat banii după o lună jumătate. Atunci am primit 250 euro. Nu cred că-i mai primesc, banii ăștia nu-i mai văd. Acum sunt în România, lângă familie," a povestit bărbatul a cărui identitate am decis să o protejăm. 

Cine se ocupă de această firmă? 

(w670)

"Patronul firmei este un german de etnie turcă pe nume Tulga. Managerul este un român care se numește Sergiu Mureșan. Sunt trei oameni care fac toate nenorocirile astea. Nu dau buletinele oamenilor până ce nu își opresc comisioanele din munca oamenilor. Au fost multe scandaluri acolo și bătăi și de toate. Am chemat poliția și nu au luat nici o măsură. Polițiștii au spus că nu le pot face nimic, decât să le dea o amendă," a mai povestit bărbatul. 

(w670)

Victimele, "agățate" cu anunțuri care sună frumos  

Un alt muncitor a povestit despre cum a ajuns să muncească la această firmă. El povestește că a citit anunțul pe internet. 

"Am căutat un loc de muncă pe olx. Am vorbit cu o fată care mi-a dat detalii despre locul ăsta de muncă și pe urmă mi-a dat numărul unui individ pe nume Dan Rotaru. L-am sunat și am fost de acord să vin la Sibiu ca să pot să plec cu el, cu mașina lui. Pe drum, pe la Aiud am mai luat doi oameni care au mers cu noi vreo 10 kilometri. Acești oameni s-au dat jos din mașină pană la urmă pentru că erau speriați că acest om ar fi un mare țepar. Eu mi-am continuat drumul cu el până la Turda. Acolo a mai găsit două persoane pe care să le ducă în Germania la muncă. Am ajuns până în final la cazare la Mahiausen și acolo ne-au cerut buletinele pentru o poză. Când am văzut că nu mai avea de gând să ne dea buletinele, a zis că îi trebuie la primărie ca să facă mutație. După o lună și jumătate i-am zis că îmi trebuie buletinul ca să cumpăr cartelă pentru telefon. Abia atunci s-a hotărât să mi-l dea. Credea că vreau să fug. Când am văzut că a venit poliția ca să facă cercatari la acesta firmă am rămas blocat: acest Dan Rotaru râdea și spunea că nu are ce să le facă. A fost o experiență pentru mine din care am învățat un lucru: să nu mai ai încredere în români pentru că românul te vinde," a povestit cel de-al doilea român.

Iată cum arată un contract de muncă cu salariul modificat din pix din net în brut:

(w670)

 

 

 (w670)

"Când ajungi în Germania "se confiscă" buletinele sub pretextul că le sunt necesare pentru a face un contract de muncă cu toate formele legale și drepturile angajatului (concediu de odihnă (plătit bineînțeles), alocații copiilor minori, asigurări medicale etc). Totul duce până la urmă la oprirea buletinului  ca garanție și ei își asigură comisionul (200 euro) și cazarea (250 euro), aceasta constând într-un pat, nimic mai mult. Apoi afli că primul salariu ți-l primești abia după două luni de zile. În acest timp dacă te răzgândești și vrei să pleci nu poți s-o faci pentru că ai buletinul la ei, iar dacă insiști ca să-ți fie dat buletinul ești aruncat pur și simplu ca un câine afară și nu le pasă că nu vei reuși să te întorci în siguranță în țara ta, dintr-o țară în care nu cunoști nici limba și nici cum ai putea cere un ajutor. Aceste lucruri nu pot rămâne așa nu își pot bate joc de românii în halul acesta !" spune un alt român pentru Stiridiaspora.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel