Schimbare radicală pe piața muncii: Românii nu mai vor să lucreze în străinătate

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Un studiu global arată o scădere semnificativă a numărului de români în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Mulți dintre ei vor acum să lucreze de acasă, pentru companii din străinătate.

Conform unui studiu recent realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group, numărul românilor în căutarea unui loc de muncă peste hotare a înregistrat o scădere considerabilă. În prezent, doar 8% dintre români își îndreaptă privirea către oportunitățile de angajare internaționale, în comparație cu 13% în 2020 și 22% în 2018.

Cele trei destinații principale pentru românii care doresc să lucreze în străinătate rămân Germania, Marea Britanie și Spania.

Raportul arată că, în ceea ce privește preferințele globale pentru relocare, România ocupă în prezent locul 89, o ușoară îmbunătățire față de locul 92 în 2018, dar o scădere semnificativă față de locul 78 în 2020.

Ana Vişian, Marketing Manager la bestjobs, partenerul The Network în România, explică că schimbările economice și sociale au determinat o reevaluare a planurilor de emigrare ale românilor. Motivele variază de la îmbunătățirea calității vieții și posibilitatea de a lucra de la distanță, până la preocupările legate de siguranța socială și dorința de a fi mai aproape de familie și prieteni.

Românii vor să lucreze la distanță pentru firme din străinătate

 

În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, acest procentaj a scăzut la 13% acum trei ani și la doar 8% anul trecut, mult sub media globală de 23% în 2023.

Totuși, în concordanță cu tendințele internaționale, numărul celor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanță a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 față de 61% în 2020.

Motivațiile financiare și economice rămân principalele argumente pentru românii care iau în considerare munca în străinătate, în timp ce o mai bună calitate a vieții și sistemele îmbunătățite de asistență socială și sănătate sunt și ele factori majori.

„Schimbările din peisajul economic și social au condus la o reevaluare a planurilor de emigrare ale românilor, cu multiple motive care contribuie, inclusiv la îmbunătățirea calității vieții, posibilitatea de a lucra de la distanță, preocupările legate de siguranța socială sau dorința de a fi mai aproape de familie și prieteni. Totodată, specialiștii în domenii precum IT, inginerie sau sănătate optează să rămână în țară, având în vedere echilibrarea diferențelor salariale la nivel european, oportunitățile de angajare și un nivel de trai comparabil. Foarte interesant este faptul că în prezent, doar 9% dintre tineri și 7% dintre absolvenții de studii superioare iau în considerare o posibilă emigrare, comparativ cu o medie globală de 24% și, respectiv, 32%,” explică Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs, partenerul The Network în România.

Studiul analizează și motivele pentru care cei care aleg să rămână în țările lor de origine fac acest lucru. Legăturile puternice cu familia și dificultățile legate de achiziționarea de proprietăți imobiliare în străinătate sunt doar câteva dintre motivele menționate.

În România, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative și arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmați de muncitorii manuali (18%) și profesioniștii în managementul afacerilor (17%). Românii ar prefera să lucreze în Germania, Regatul Unit și Spania ca principale trei destinații pentru a lucra în străinătate, dar topul lor al celor mai dorite țări include și Italia, Statele Unite, Franța, Olanda, Austria, Danemarca și Elveția. În concordanță cu tendința globală, aproximativ 30% dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică pentru o perioadă nedeterminată.

Vezi și: Cât de mari sunt salariile în Germania: în ce domenii și în ce landuri se câștigă cel mai bine - analiză

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel