Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Salarii mari pentru muncitorii în construcții - oportunități pentru românii care se întorc în țară

Anca Scarlat |
Data actualizării: | Data publicării:

Creșterile salariale din domeniul construcțiilor sunt semnificative, în ultimii doi ani. Un muncitor necalificat primește cel puțin 3.000 de lei, salariu net lunar, plus bonusuri, după ce firmele de construcții au ajuns să nu mai aibă forță de muncă.

În continuare va fi nevoie de oameni, în acest sector de activitate, iar ofertele sunt foarte bune. În aceste condiții, pentru mulți români plecați la muncă în străinătate este mai avantajos să se întoarcă în țară, unde pot câștiga aproape la fel de mult ca „afară”, iar costurile lunare sunt mai mici. „De fapt, nici  nu mai putem lua muncitori cu 3.000 de lei net, pe lună. Cel puțin 4.000 de lei, plus cazare și trei mese pe zi asigurate. Asta pentru muncitorii necalificați, pentru că la specialiști e mult mai mult”, spune patronul unei firme de construcții din județul Brașov.

Familii destrămate

Drama multor familii a pornit din plecarea la muncă în străinătate a unui membru sau a ambilor. Foarte multe cupluri s-au destrămat, zeci de mii de copii români suferă, fiind departe de părinții lor. Românii au plecat pentru câștiguri mai mari decât în țară, sperând să se poată întoarce, după luni sau ani de chin, printre străini, să-și construiască o casă și să poată avea grijă de familie. Dar acest trend al migrației forței de muncă a generat un număr colosal de divorțuri și foarte multă durere. S-au despărțit chiar și cupluri care aveau căsnicii de peste 20 de ani.

„Soțul meu a plecat, acum zece ani, în Spania, să muncească în construcții. Noi aveam o situație financiară bună aici, dar eu eram șefă de secție la spitalul județean, iar el câștiga puțin peste 1.000 de lei pe lună. Acolo s-a simțit împlinit. A câștigat, din prima perioadă, 1.500 de euro, net, pe lună, ca muncitor necalificat în construcții. Apoi și-a făcut și câteva specializări și ajuns la peste 2.200 de euro pe lună. Dacă s-ar fi întors acasă, ar fi câștigat câteva sute de euro, așa că a venit și mi-a spus că renunță la tot, la casă, la mașină, la tot ce aveam împreună, dar el a ales să rămână acolo.

Ne-am despărțit ca prieteni. Copilul nostru avea deja 20 de ani. Eu nu puteam să las ce aveam aici. El și-a făcut deja casă acolo și a-nceput o viață nouă. Poate că s-ar fi întors în țară, dacă avea salariile de acum, din Construcții, pentru că ar fi câștigat aproape la fel ca în Spania, dar, din păcate, e prea târziu pentru noi”, își spune povestea tristă o asistentă medicală.

 

Ajutor guvernamental

La fel ca familia lor s-au destrămat și altele, deși ar fi putut rămâne fericiți împreunăm în țară, până la adânci bătrâneți. Acum se poate. În România, aproape de familie, sunt posibilități de a primi salarii în Construcții la fel ca „afară”. Iar acest domeniu a funcționat inclusiv în perioada de „lockdown”. Sunt multe contracte deja câștigate de firme, este nevoie în continuare de oameni, iar în plus, angajatorii primesc de la Guvernul României bonusuri financiare pentru angajații cu vârsta între 19 și 25 de ani, respectiv peste 50 de ani, care vin din Diaspora, înapoi, în țară.

 

Pe lângă posibilitățile de angajare în domeniul Construcțiilor, românii din Diaspora au acces și la fonduri care le sunt destinate pentru a-și deschide o afacere profitabilă în țară. În ultimii doi ani s-au finanțat multe astfel de afaceri prin Start-Up Diaspora și Programul Operațional Capital Uman (POCU). Printre exemplele de succes se numără și firme înființate de români care s-au întors din străinătate și au deschis aici afaceri în domeniul Construcțiilor, iar posibilități de finanțare vor exista în continuare, pentru cei care vor să se restabilească în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel