Rusia susține că vrea să evite scenariul militar. "Vrem să întărim cu adevărat securitatea"

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Putin le ordonă copiilor să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de a-i vedea față în față. Liderul este paranoic când vine vorba de Covid
Putin le ordonă copiilor să stea în carantină timp de două săptămâni înainte de a-i vedea față în față. Liderul este paranoic când vine vorba de Covid

Federația Rusă susține că prin lista de propuneri transmisă SUA încearcă să evite posibilitatea unui scenariu militar.

 

 

Propunerile privind securitatea prezentate Statelor Unite de către Rusia sunt o încercare de a transforma un scenariu potenţial militar într-un proces politic, a declarat sâmbătă ministrul adjunct de externe rus, Alexander Gruşko, potrivit Reuters.

Rusia, care a concentrat trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina, a transmis vineri că îşi doreşte o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic că NATO va renunţa la activitatea militară în estul Europei şi în Ucraina.

Citat sâmbătă de agenţia rusă de presă Interfax, Gruşko a spus că Moscova este pregătită pentru discuţii "pentru a transforma un scenariu militar sau tehnico-militar de confruntare într-un proces politic care va întări cu adevărat securitatea militară".

Propunerile survin în contextul unei acutizări a tensiunilor dintre Rusia şi Occident în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva Kievului, scrie Agerpres.

 

Statele Unite se declară ''pregătite să discute'' propunerile Rusiei

 

În acest context, Statele Unite s-au declarat pregătite să discute propunerile Rusiei menite să limiteze drastic în vecinătatea acesteia influenţa americană şi a NATO, dar au atenţionat încă o dată Moscova că o invazie asupra Ucrainei ar avea consecinţe ''masive'', potrivit AFP şi Reuters. 

''Suntem pregătiţi să discutăm'', chiar dacă ''documentele (cu propunerile formulate de Moscova) cuprind unele lucruri despre care ruşii ştiu că sunt inacceptabile'', a declarat un înalt responsabil american ce s-a adresat presei cu condiţia anonimatului, scrie Agerpres. 

El a precizat că Washingtonul va răspunde Moscovei în cursul săptămânii viitoare cu propuneri mai concrete asupra formatului oricăror discuţii, după ce se va consulta cu aliaţii europeni.

Unele propuneri venite din partea Rusiei privesc relaţiile cu NATO, altele au legătură cu relaţiile cu cele 57 de state membre ale OSCE, în special Ucraina şi Georgia (care la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti au primit promisiunea că într-o zi vor deveni membre ale Alianţei, promisiune pe care Rusia o doreşte acum revocată explicit), iar un alt set de propuneri privesc chestiunile referitoare la dezarmare discutate în mod curent la nivel bilateral între Washington şi Moscova, a detaliat oficialul american.

[citeste si]


 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel