Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Rubla rusească se prăbușește la cel mai scăzut nivel
Rubla rusească se prăbușește la cel mai scăzut nivel

Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu euro.

Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu euro, în condiţiile în care tot mai multe companii străine par să se conformeze cererii lui Vladimir Putin de a trece la plata în moneda rusă pentru gazele naturale.

Rubla a urcat cu până la 9% faţă de euro, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2015. Moneda rusă a crescut cu 6,6% faţă de dolar, la 58,0625, la Moscova.

Oficial rus: Jumătate dintre clienţii străini ai Gazprom au deschis conturi în ruble pentru a plăti

 

Aproximativ jumătate dintre cei 54 de clienţi străini ai Gazprom Export au deschis conturi bancare în ruble pentru a plăti pentru gazul rusesc, a spus joi vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit TASS.

„Există 54 de companii, inclusiv companii mari, mijlocii şi mici, care au contracte cu Gazprom Export”, a declarat Novak, în cadrul conferinţei maratonului educaţional New Horizons. „Ştiu că aproximativ jumătate dintre ele au deschis deja conturi, unul în valută şi unul în ruble”, unde valuta străină este ulterior convertită în ruble pentru plată.

Lista finalizată a cumpărătorilor de gaz rusesc, care au fost de acord să treacă la plăţi în ruble, va fi publicată în următoarele zile, a promis vicepremierul, citând calendarele complexe de plată şi de plăţi anticipate.

„Acestea sunt aranjamente prelungite în timp - livrările din aprilie, de exemplu, sunt plătite în mai”, a explicat Novak.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret la 31 martie, aprobând noul plan de plată a gazului în schimbul rublelor pentru cumpărătorii din „ţări neprietenoase”, informează Ziarul Financiar. Acum, aceştia trebuie să transfere valute străine către Gazprombank, care va cumpăra ruble pe piaţă şi va transfera moneda rusă în conturile speciale în ruble ale importatorilor.

Rusia condiţionează redeschiderea porturilor ucrainene de anularea unor sancţiuni occidentale

 

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, joi după-amiază, că este dispusă la redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează sancţiunile impuse exporturilor ruse.

"Principala cauză a crizei alimentare sunt sancţiunile impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care limitează libertatea desfăşurării activităţilor comerciale, mai ales în cazul produselor alimentare, inclusiv în cazul grâului", a acuzat Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de agenţia Interfax şi de cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

"Prin urmare, dacă partenerii noştri vor o soluţie, este necesar să rezolve şi problemele asociate restricţionării prin sancţiuni a exporturilor ruse", a subliniat oficialul rus.

În contextul invaziei în Ucraina, Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene din Marea Azov şi Marea Neagră. Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au impus sancţiuni financiare şi comerciale masive asupra Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel