Rovana Plumb, SUPĂRATĂ pe Comisia JURI: "Decizia, profund incorectă, contrară regulamentului"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Rovana Plumb a declarat că decizia Comisiei JURI este una care încalcă Regulamentul de procedură al PE și este o hotărâre evident politică. Ea a adăugat că va prezenta situația președintelui Parlamentului European David Sassoli și președintelui ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Decizia de astăzi a Comisiei JURI este una profund incorectă, contrară Regulamentului de Procedură a Parlamentului European și eminamente politică. Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate. Comisia a fost informată cu privire la acest aspect, ca urmare a scrisorii trimise de mine către Președinta Comisiei JURI, coordonatorilor fiecărui grup politic din Comisia JURI și tuturor membrilor acestei Comisii”, a afirmat Rovana Plumb, printr-un comunicat de presă remis, luni, Mediafax.

Eurodeputatul PSD a adăugat că scrisoarea către Comisia JURI a fost transmisă pentru a elimina orice dubiu.

„Este de precizat că stingerea conflictului de interese a fost o acțiune proactivă. Am considerat necesar să intervin pentru a elimina orice dubiu din partea Comisiei JURI, chiar dacă aceasta nu a făcut recomandări, așa cum îi cerea Regulamentul și chiar dacă posibilul conflict de interese era, în esență, o finanțare în acord cu legislația electorală din România”, a completat Plumb.

 

Rovana Plumb: "Decizia este profund incorectă"

 

Ea mai spune că încacă regulamentul decizia Comisiei JURI și este incorectă. Forul legislativ poate recomanda să renunțe la bunurile care pot duce la conflict de interese sau pot propune schimbarea portofoliului unui comisar european, însă pașii nu au fost respectat, explică Plumb.

„Decizia Comisiei JURI se situează și în afara Regulamentului de Procedură deoarece conform articolului 2, paragraf c), Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarități. Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunțe la bunurile sau acțiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluții financiare pentru a stinge un posibil conflict - așa cum a procedat în cazul altor comisari desemnați de către guvernele lor din Austria și Spania. În ultimă instanță, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre acești pași nu a fost respectat”, a mai afirmat europarlamentarul PSD.

 

Rovana Plumb dă vina pe "forțele politice de dreapta"

 

Rovana Plumb mai spune că este clar că cei din Comisie au urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să găsească soluții.

„În aceste condiții, este evident că decizia Comisiei JURI a fost una politică. Majoritatea Comisiei a urmărit doar să incrimineze și să discrimineze, nu să sprijine procesul de audiere și să ofere soluții, așa cum îi cerea Regulamentul. Este acum clar că interesul Comisiei nu a fost să clarifice, ci să blocheze candidatura României. e voi prezenta această situație Președintelui Parlamentului European și Președintei desemnate a Comisiei Europene”, a declarat social-democratul.

„Trebuie spus că atitudinea incorectă a Comisiei JURI a fost încurajată de opoziția din România, în frunte cu Președintele Iohannis, care anunța cu o oră înaintea deciziei că dorește consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european. De asemenea, trebuie menționat lobby-ul negativ agresiv exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Președinta Comisiei JURI, membră a Grupului Renew Europe, s-a conformat pur și simplu unei linii politice ostile candidaturii românești pentru funcția de comisar european”, completează Plumb.

Aceasta concluzionează că Siegfried Mureșan a avut un rol în cazul respingerii candidaturii ei în funcția de comisar european pentru Transporturi.

„De asemenea, un rol important l-a avut și europarlamentarul Siegfried Mureșan căruia i s-a propus, ca și altora, funcția de comisar european, în cazul respingerii candidaturii mele. Din păcate, se dovedește, din nou, că forțele politice de dreapta acționează chiar și împotriva României pentru a-și satisface interesele politice și electorale”, a conchis europarlamentarul PSD.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel