Românul „Virus“, creatorul lui „Gozi“, extrădat în SUA: A furat date de milioane de dolari și a afectat NASA

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un român acuzat că a ajutat la distribuirea unui virus informatic care a infectat peste 1 milion de computere și a provocat mari pierderi financiare la nivel mondial a fost extrădat în Statele Unite, din Columbia unde fusese capturat, au anunțat marți procurorii federali.

Românul  a fost extrădat în SUA sub acuzația de hacking pentru un virus care a afectat NASA.

Mihai Păunescu, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că a gestionat un serviciu de găzduire care a ajutat la distribuirea virusului Gozi, care a furat informații despre conturi bancare personale, rămânând practic nedetectabil. El a făcut o primă înfățișare luni la tribunalul federal din Manhattan, unde s-a dispus reținerea sa.

Gozi, teroare pe Internet. Peste un milion de computere din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia ar fi fost compromise de Gozi, un software malițios dezvoltat de Mihai Ionuț Păunescu.

Românul era cunoscut în SUA sub pseudonimul Virus, iar creația sa permitea accesul la date privilegiate, cum ar fi parole bancare, numere și documente de identificare, interceptarea și deturnarea transferurilor de bani.

Românul „Virus“, creatorul lui „Gozi“, extrădat în SUA

 

Procurorii au declarat că virusul se numără printre cele mai distructive din punct de vedere financiar din istorie, cauzând pierderi de zeci de milioane de dolari victimelor.

Tentaculele lui Gozi, spun autoritățile, au pătruns chiar și în agențiile și organismele guvernamentale, cum ar fi Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu (Nasa).

Și, deși avea pe numele său o notificare roșie a Interpolului, prin care autoritățile din 192 de țări îl căutau, Păunescu a reușit să călătorească din Olanda în Columbia în iunie 2021.

Românul, acuzat că a furat date de milioane de dolari și a afectat NASA

 

Virusul a fost descoperit pentru prima dată în 2007 și a infectat cel puțin 40.000 de calculatoare din Statele Unite, inclusiv peste 160 aparținând Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA).

Păunescu a fost extrădat din Columbia în urma arestării sale de anul trecut și a fost acuzat de conspirație pentru intruziune informatică și conspirație pentru fraudă bancară și electronică.

Păunescu fusese arestat anterior în România în 2012 și eliberat pe cauțiune.

Procurorii americani au anunțat acuzații anul următor împotriva lui Păunescu și a lui Nikita Kuzmin, creatorul rus al virusului, care a pledat în secret vinovat în 2011, ca parte a unui acord de cooperare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel