Românii din diaspora, sfătuiţi să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare din decembrie

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Românii din diaspora, care nu votează prin corespondență, s-ar putea să nu voteze deloc la alegerile parlamentare din decembrie. De teama infectărilor cu COVID-19, multe state, inclusiv Italia și Spania, impun restricții și recomandă ferm să nu se înființeze secții de votare.

 

La alegerile prezidențiale de acum un an, aproape un milion de român au votat în afara țării. Acum însă oficialii din Marea Britanie au recomandat autorităților de la București să asigure votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Pentru oficialii din Ministerul Afacerilor Externe acest mesaj înseamnă că la Londra nu este agreată ideea ca românii stabiliți în Regat să fie prezenți fizic în secții, scrie stirileprotv.ro.

„Prin votul prin corespondență evităm deplasarea la secții și contactul cu necunoscuți, respectăm regula distanțării sociale.”,a precizat Dan Mihalache, ambasadorul României în UK.

Răspunsuri similiare au venit și din partea altor state ca Malta, Olanda, Canada, Nigeria, Noua Zeelandă, unde autoritățile de la București riscă să nu poată organiza alegeri parlamentare nici măcar în sediul misiunilor consulare. Diplomații din cadrul MAE fac referiri inclusiv la Spania și Italia, unde numărul cazurilor de îmbolnăviri crește. În aceste două țări, la alegerile prezidențiale de anul trecut au votat peste 320.000 de români.

 

4.600 de români din afara țării s-au înscrie pe site-ul Autorității Electorale

 

Singura alternativă pentru românii din diaspora este votul prin corespondență. Doar că până acum s-au înscris pe site-ul Autorității Electorale doar 4.600 de români din afara țării care vor să primească buletinele în plic. La ultimele alegeri, doar 2% din totalul alegătorilor au votat prin corespondență, deși metoda este simplă. După ce se înscriu pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cetățenii români stabiliți în afara țării vor primi în plic documentele pentru vot. Ca să își exprime opțiunea, lipesc un timbru aflat și el în plic pe buletinul de vot, atașează copia unui document de identitate și îl expediază înapoi în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel