Românii din DIASPORA, OBLIGAȚI să depună la ANAF un chestionar. Cazurile în care trebuie să plătiți taxe

Reprezentant al Asociației APS, sindicalistul Radu Nicolae, a publicat răspunsul la sesizarea către Senatul României cu privire la semnalările extrem de numeroase primite de la românii care se plâng că, deși plătesc taxe și impozite în Italia, fiind cu rezidența în afara țării, sunt notificați în România pentru a plăti contribuții la asigurările sociale de sănătate.

„Iată cazurile în care românii din străinătate trebuie să plătească taxe în România. OBLIGATORIU DEPUNEREA UNUI CHESTIONAR

Puteți intra în calculele ANAF și dacă aveți o mașină în România sau chiar permis de conducere românesc...

Toți cetățenii români plecați la muncă în străinătate pentru o perioadă mai mare de 6 luni pe parcursul unui an trebuie să depună la ANAF Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale, împreună cu dovada rezidenței fiscale într-un alt stat. Poate fi trimis și prin poștă cu solicitare confirmare de primire. Din 2018, cei care au plecat și nu au depus acel chestionar riscă să fie sancționați cu o amendă între 50 și 100 lei.

De asemenea, acel impozit de 10% pentru CASS a fost solicitat doar românilor din străinătate care în continuare realizează venituri în țară, cum ar fi din chirii, depozite bancare sau alte tipuri de venituri înregistrate pe numele acelei persoane.

Citește și Mii de ROMÂNI din DIASPORA s-au trezit cu DATORII la ANAF

În ghid, pagina 6, sunt menționate principalele elemente luate în calcul pentru menținerea rezidenței fiscale în România: domiciliul din România; locuința permanentă din România a persoanei fizice, locuință care poate fi în proprietate sau închiriată ori care rămâne disponibilă oricând pentru această persoană și/sau familia sa; centrul intereselor vitale amplasat în România; persoana fizică pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

De asemenea, am mai regăsit și alte elemente care pot fi luate în calcul de către ANAF: autovehicule înregistrate în România/statul străin; permis de conducere emis de autoritățile competente din România/statul străin; pașaport emis de autoritățile competente din România/statul străin; persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale din România/statul străin în toată perioada în care stă în străinătate/România; persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România/statul străin pe parcursul perioadei în care stă în străinătate/România”, a scris Radu Nicolae pe pagina de Facebook.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

nxt.23
YesMy