Românii din diaspora cu pașaport CRDS nu vor mai preda buletinul: Deputat Valentin Făgărășian - „Modalitatea actuală încalcă legislația europeană“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Valentin Făgărășian
Valentin Făgărășian

Valentin Făgărășian, deputat în Camera Deputaților pentru circumscripția 43-Diaspora din partea PNL a depus un proiect legislativ care prevede ca românii din diaspora să nu mai predea actul de identitate care atestă existența domiciliului în România, la crearea Pașaportului de cetățean român cu domiciliul în străinătate (CRDS).

Marți, 16 martie, deputatul de diaspora din partea Partidului Național Liberal, Valentin Făgărășian a depus o propunere legislativă prin care solicită abrogarea art.34 din Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, eliminând astfel obligația de predare a actului de identitate care atestă existența domiciliului în România la crearea Pașaportului CRDS.

„În momentul actual cetățenii români care doresc pașaport cu domiciliul în străinătate, CRDS, trebuie să predea la consulat cartea de identitate cu adresa din România și deci să renunțe la acest act, definitiv. Predarea actului de identitate creează o problemă discriminatorie românilor de pretutindeni, care nu mai pot face demersuri administrative în România, deoarece Pașaportul CRDS nu este recunoscut ca act de identitate național“, explică deputatul de diaspora.

Românii din diaspora cu pașaport CRDS nu vor mai preda buletinul

 

Așadar, dacă un român cu pașaport CRDS vrea să își cumpere o locuință în România, nu poate face acest lucru. „Modalitatea actuală de funcționare este o încălcare a legislației europene privind circulația liberă a persoanelor dar arată și o lipsă de interes a instituțiilor statului față de românii plecați în străinătate.“, mai expune parlamentarul.

Proiectul de lege anulează această prevedere prin abrogarea alin.(6) al art.34 din Legea nr.248/2005, privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate: “cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate are obligaţia ca, la înmânarea paşaportului simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, să predea actul de identitate care atestă existenţa domiciliului în România, emis de autorităţile române.”

Deputat Valentin Făgărășian - „Modalitatea actuală încalcă legislația europeană“

 

„Considerăm  că retragerea cărților de identitate cetățenilor români care domiciliază într-un alt stat membru UE reprezintă o puternică afectare a drepturilor individuale din moment ce în lipsa acestui document cetățeanul român este obstrucționat în exercitarea unor drepturi în țara lui de origine sau îi sunt chiar restrânse anumite drepturi cetățenești”, arată în expunerea de motive a propunerii legislative deputatul Valentin Făgărășian.

(Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy )

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel