Românii care muncesc în străinătate, facilități la trecerea frontierei: S-a adoptat LEGEA care scurtează coada de la vamă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
vama_bors_romania
vama_bors_romania

Legea care prevede noi facilități pentru muncitorii români care fac naveta periodic dintr-o parte în alta a granițelor României  a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare mâine.

Legea nr 209/2020, privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României și de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri a fost publicată în Monitorul Oficial și prevede că toți muncitorii care trec zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână dintr-o parte în alta a graniței vor primi legitimații speciale.

Acestea le vor permite să se deplaseze fără să mai aștepte la cozile formate la punctele de frontiere, la ieșirea/intrarea în țară. Facilitatea va putea fi extinsă și la membrii lor de familie, respectiv persoanele care locuiesc împreună cu aceștia.

Elaborarea acestui act normativ a fost necesară în contextul pandemiei de coronavirus, când s-a constatat că a crescut foarte mult gradul de aglomerare din vămi, iar acest lucru a dus la majorarea timpilor de așteptare. În acest context, lucrătorii frontalieri, cei care lucrează într-un alt stat decât cel în care locuiesc și care sunt nevoiți să facă naveta zilnic/săptămânal, s-au plâns că timpul de trecere a frontierei este mult prea mare și uneori imprevizibil, motiv pentru care nu își pot respecta programul de lucru.

Benzi speciale de control la vamă

 

Legea nr. 209/2020, privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri, a fost promulgată și va intra în vigoare de joi, însă va mai dura o perioadă de timp până când va fi aplicată. Pentru a putea fi aplicată efectiv, această măsură are nevoie de norme ce urmează să fie elaborate în perioada următoare. Normele metodologice trebuie să fie elaborate în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne.

Noul act normativ prevede înființarea unor benzi speciale de control pentru lucrătorii frontalieri, astfel încât să nu mai fie nevoiți să aștepte la coadă cu ceilalți. Pe de altă parte, legea mai stabilește posibilitatea deschiderii altor puncte de trecere a frontierei destinate lucrătorilor frontalieri. Legitimațiile speciale vor fi eliberate la structurile care se ocupă de pașapoarte, în baza contractelor de muncă.

Legitimație de lucrător transfrontalier

 

Acestea vor avea valabilitate pe aceeași perioadă ca și contractele de muncă, în cazul în care acestea sunt limitate în timp, sau pentru o perioadă de cinci ani. După cinci ani, legitimațiile își vor pierde valabilitatea și vor trebui înlocuite cu altele noi.

Legea prevede ca Ministerul Afacerilor Interne să să deschidă, acolo unde se poate, benzile speciale pentru cei care au legitimații de lucrător frontalier. De asemenea, ministerul va trebui să asigure lucrătorii de specialitate pentru punctele internaționale de trecere a frontierei, astfel încât acestea să fie deschise începând cu prima zi a anului viitor, potrivit EVZ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel