Românii, fraudă uriașă cu cazarea ucrainenilor. 200 de percheziții la oameni care au cazat fictiv refugiai și au obținut 2 milioane de euro

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Poliţiştii din Maramureş efectuează, vineri, peste 200 de percheziţii într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind vizaţi funcţionari care ar fi obţinut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro din cazarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi.

„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, cu sprijinul poliţiştilor inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureş, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, Poliţiei de Frontieră şi Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj, pun în executare 203 percheziţii domiciliare şi 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), transmis vineri.

Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.

Acţiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş, Serviciului Criminalistic Maramureş şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş. 

 

Vezi și

 

„Afacerea” românilor cu refugiații ucraineni nu mai merge. Dați afară pentru că nu mai primesc bani de la stat: „Nu putem să îi susținem din buzunarul nostru”

 

Ucrainenii refugiați la noi în țară se tem că vor fi obligați să părăsească de luna viitoare locuințele închiriate, plătite de stat.  

Proprietarii n-au mai primit de două luni bani de la autorități pentru chiria și hrana refugiaților. Așa că vor să scape de ei. La Constanța, în jur de 200 de ucraineni au ieșit în stradă, pentru a-și exprima nemulțumirea.

Sofia are 16 ani și a venit la noi împreună cu mama sa și cu cei doi frați mai mici. Până sâmbătă, trebuie să părăsească apartamentul în care au fost găzduiți, dar nu știu încotro s-o apuce. N-au găsit pe nimeni dispus să-i primească, iar bani de chirie nu au.

„Mama lor a încercat să se angajeze la muncă și nu a găsit, pentru că angajatorii au frică că ucrainenii nu sunt stabili si pot să migreze”.

Într-o clădire din nordul stațiunii Mamaia locuiesc peste 200 de cetățeni ucraineni. Cei mai mulți dintre ei femei și copii. Aceștia au fost somați ca până sâmbătă, 1 aprilie, să elibereze apartamentele. Proprietarul clădirii spune că facturile sunt de ordinul milioanelor de lei și că nu mai poate suporta cheltuielile.

„Noi în toamnă le-am pus la dispoziție clădirea, din păcate, în momentul ăsta nu mai putem să suportăm cheltuielile făcute de ei. De două săptămâni i-am rugat să își găsească în altă parte, deja se termină luna și din păcate nu și-au găsit”, spune Claudiu Matei, administrator bloc, conform sursei citate.

Inclusiv ucrainenii care și-au găsit un loc de muncă spun că nu-și permit o chirie și plata utilităților. Și cei care au stat până acum în hoteluri în Mamaia riscă să rămână pe drumuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel