România va avea cea mai mare centrală pe gaz din Europa. Construcția, gata în 2026

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Mintia va deveni un reper major pe harta energetică a Europei, odată cu finalizarea completă a lucrării. Mintia va fi cea mai mare centrală pe gaz de pe continent, programată să fie terminată în 2026. 

Până la sfârșitul acestui an, cel puțin 1.000 de megawați urmează să fie conectați la sistemul energetic național, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă susținută joi.

“Pentru acest an este și refrenul meu preferat: investiții, investiții, investiții. Dacă vrem ca românii să aibă o energie sigură, accesibilă și curată, trebuie să facem investiții. Fiecare megawatt pe care îl aducem în sistemul energetic național înseamnă șansa românilor de a avea facturi mai mici și șansa companiilor românești de a avea facturi mai mici”, a subliniat ministrul.

Potrivit lui Burduja, anul trecut au fost puși în funcțiune aproximativ 1.200 de megawați, ceea ce depășește totalul realizat în precedenții patru ani la un loc. Obiectivul pentru 2024 este dublarea acestei performanțe, cu o estimare de 2.500 de megawați, dar datele preliminare sugerează că s-ar putea depăși chiar pragul de 3.800 de megawați.

“Nu promit ceea ce nu știu sigur că pot să fac. Multe dintre investiții sunt în execuție și depind de seriozitatea celor care le implementează. Îl puțin în ceea ce privește proiectele finanțate prin Ministerul Energiei, garanția noastră este că acestea vor primi sprijin într-un termen foarte scurt”, a precizat Burduja.

Proiecte prioritare

Ministrul a detaliat o serie de investiții semnificative, printre care Centrala în cogenerare de la Năvodari (72 MW) și Centrala de la Iernut, care a ajuns la un grad de finalizare de peste 95%. Contractul de la Iernut, inițial blocat, a fost reluat și resemnat cu Duro Felguera, fiind finanțat prin Planul Național de Investiții. Termenul final pentru acest proiect este luna mai 2024, iar cei 430 de megawați pe gaz ar trebui să fie operaționali în iunie.

De asemenea, alte investiții importante includ CET Arad, CET Oradea, CET Brazi, CET Arad Hidrocarburi și CET Palas din Constanța, care au ca termen de finalizare sfârșitul anului 2024. La Constanța, proiectul este realizat în proporție de 50%, iar ministrul consideră posibilă terminarea lucrărilor în acest an.

Centrala de la Mintia este un alt punct central al strategiei energetice. Burduja a subliniat că în 2024 ar trebui să fie conectați cel puțin 1.000 de megawați la sistemul energetic. Cu toate acestea, există provocări legate de stația de reglare și măsurare a gazelor, dar dialogul cu Transgaz și Mintia este în desfășurare pentru a respecta termenele stabilite.

“Va fi cea mai mare centrală pe gaz din Europa, ce va fi gata în 2026. Dacă am avea în plus 1.091 de megawați anul acesta, ar fi un ajutor fantastic pentru iarna următoare”, a adăugat ministrul.

Capacitate eoliană și de stocare

Burduja a amintit și de investițiile private în sectorul eolian, care vor adăuga 529 de megawați în 2025, din care 65 de megawați sunt finanțați prin PNRR. Pe partea de stocare, estimările indică 600 de megawați de putere instalată, echivalentă cu 1.200 MW/h. Aceste dezvoltări sunt esențiale pentru creșterea rezilienței energetice a României și reducerea costurilor pentru consumatori.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel