România cumpără două avioane F16 din Portugalia

Narcis Popa |
Data publicării:

Ministerul Apărării va achiziționa, din Portugalia, 5 aeronave multirol F-16, demersurile fiind stablite în urma vizitei în acest stat a ministerului Nicolae Ciucă. Până în prezent, Armata României deține 12 avioane F-16.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială în Portugalia, în perioada 26-28 ianuarie, la invitaţia omologului său, João Gomes Cranvinho, a stabilit etapele pentru consolidarea escadrilei de aeronave multirol F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române.

Astfel, alături de cele 12 aeronave aflate deja în dotarea Armatei României, aviaţia militară va mai achiziţiona, din Portugalia, încă cinci aeronave multirol, modernizate şi adaptate la cerinţele contractuale, se arată într-un comunicat de presă.

„Această vizită completează demersurile demarate cu mai mulţi ani în urmă, când România a decis să-şi creeze o capabilitate de luptă aeriană pe platforma F-16. Este practic un demers în trei, pentru că sunt implicate cele două ţări, România-Portugalia, dar şi SUA, prin compania Lockheed Martin, care a mijlocit tot ceea ce înseamnă partea de modernizare şi actualizare a avioanelor F-16 pe care le-am achiziţionat de la Forţele Aeriene Portugheze”, a declarat ministrul Ciucă.

Întreținerea va fi făcută în România

 

Achiziția acestor aeronave va oferi industriei naționale de apărare oportunitatea de a crea și dezvolta capabilitatea de întreținere și reparație a acestor platforme în România, iar pe timpul vizitei la Centrul de mentenanţă aeronautică (OGMA) din Portugalia, ministrul Ciucă a analizat, alături de omologul său, posibilitatea de a se realiza transferul tehnologic în beneficiul industriei naționale de apărare.

Cu prilejul vizitei din Portugalia, cei doi miniștri au identificat proiecte comune și colaborări în ceea ce priveşte participarea la misuni NATO.

De asemenea, cei doi demnitari au abordat și subiecte referitoare la colaborarea în domeniul învăţământului militar și al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale, relatează Mediafa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel