România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii

Alexandra Curtache |
Data publicării:
România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii / Foto: Unsplash
România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii / Foto: Unsplash

România are cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii, după cum arată datele Eurostat, oficiul european de statistică. Astfel, anul trecut circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.

Ponderea celor care au părăsit sistemul de educaţie timpuriu, un termen care se referă la cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care abandonează timpuriu studiile, a scăzut constant în UE în ultimii 10 ani, de la 13% în 2011 la 10% în 2021, scrie Ziarul Financiar.

În 2021, statele membre care au raportat cele mai scăzute ponderi de abandon timpuriu al sistemului de educaţie şi formare au fost Croaţia (2%), Slovenia, Grecia, Irlanda (toate 3%), Lituania şi Ţările de Jos (5%).

La polul opus, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (15%), Spania, Italia (ambele 13%) şi Bulgaria, Ungaria şi Germania (12%).

 

Statele membre ale UE şi-au stabilit obiectivul de a reduce ratele abandonului şcolar 

 

Statele membre ale UE şi-au stabilit obiectivul de a reduce ratele abandonului şcolar timpuriu la sub 9% la nivelul Uniunii Europene până în anul 2030. Şaisprezece state membre au atins deja ţinta pentru acest indicator: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia.

Comparativ cu anul 2011, aproape toate statele membre ale UE au raportat o pondere mai mică a persoanelor care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare în 2021, cu excepţia Luxemburgului, Slovaciei, Suediei, Cehiei, Ungariei, Bulgariei, Poloniei şi Germaniei, care au raportat toate o creştere mică (sub 3 puncte procentuale).

 

Top cinci ţări cu cea mai mare pondere a persoanelor care renunţă devreme la studii

 

România

În 2021, circa 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare.

 

Spania

În Spania, circa 13% din persoanele din această categorie de vârstă au abandonat studiile devreme.

 

Italia

În Italia, ponderea cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care au ieşit timpuriu din sistemul de educaţie şi formare a fost identică cu cea din Spania, de 13%.

 

Bulgaria

În 2021, 12% dintre bulgarii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani renunţaseră la studii prea devreme.

 

Ungaria

Ponderea ungurilor din această categorie de vâsta care au renunţat la studii a fost la fel ca cea a bulgarilor, de circa 12%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel