Curs de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școlile din Marea Britanie. Ambasada României, apel pentru cei interesați

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Curs de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școlile din Marea Britanie (Foto: Freepik)
Curs de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școlile din Marea Britanie (Foto: Freepik)

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord publică o serie de informații utile pentru cei care doresc înscrierea la Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) în școlile din Marea Britanie. Totodată, Ambasada face un apel la membrii comunității de români care sunt interesați ca copiii lor să participe la curs. 

Institutul Limbii Române anunță reluarea Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) în școlile din Regatul Unit. Elevii au primit cu entuziasm oportunitatea de a învăța limba română și de a se familiariza cu tradițiile și cultura României.

Institutul a exprimat recunoștință pentru cadrele didactice implicate în proiect și pentru școlile britanice care au acceptat să găzduiască acest curs. În prezent, se desfășoară procedura de identificare a școlilor britanice dispuse să găzduiască acest curs gratuit în anul școlar 2024/2025.

Comunitatea românească din UK este încurajată să participe la acest proces. Părinții interesați de desfășurarea cursurilor de limba română în școala pe care o urmează copiii lor sunt îndemnați să comunice acest interes unității de învățământ respective. În cazul în care școala este de acord cu găzduirea cursului, aceasta trebuie să transmită această disponibilitate către Ambasada României, la adresa de email [email protected] , până la data de 21 mai 2024.

️Ce trebuie să știi despre Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) organizat în școlile din UK

 

Cursul LCCR este structurat pentru mai multe niveluri de învățământ (grădiniță, primar, secundar și parțial colegiu) și se adresează copiilor cu vârste între 3 și 18 ani. Cursul se desfășoară în cadrul spațiilor puse la dispoziție de către unitățile de învățământ britanice, cu acordul conducerii acestora. Pentru formarea grupelor, numărul minim este de 7 preșcolari (pentru grupa de vârstă 3-6 ani) și 15 elevi (pentru grupa de vârstă 7-18 ani). Formatul cursului este de două ore pe săptămână.

Cursul este opțional (organizat în sistem de club școlar), iar programa acestuia este aprobată prin ordin al ministrului educației din România. Suportul de curs și alte materiale didactice sunt asigurate de către Institutul Limbii Române.

Cine predă aceste cursuri

 

Potrivit anunțului Ambasadei, cursul este predat de personalul selectat în urma unui concurs, cetățeni români cu rezidența în UK. Concursul de selecție este organizat de Comisia de selecție, numită prin ordin al ministrului român al educației.

Personalul care predă cursul este numit prin ordin al ministrului educației naționale și încheie un contract de colaborare cu Institutul Limbii Române, fiind remunerat de Institutul Limbii Române în regim de plată cu ora, conform dispozițiilor legale în vigoare.

Pentru predarea cursului se organizează grupe care conțin, în medie, 20 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 25. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani se organizează grupe care conțin până la 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 7. Numărul maxim de grupe care pot fi constituite de către personalul care predă cursul este de 9, indiferent de nivelul de studiu.

Constituirea grupelor revine personalului care predă, în acord cu repartizarea. Profesorul, în acord cu conducerea școlii, decide în ce zile se organizează cursul, în concordanță cu structura anului școlar din Regatul Unit.

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească este o oportunitate excelentă pentru copiii din Regatul Unit de a se familiariza cu cultura și tradițiile României. În plus, acesta oferă o platformă pentru comunitatea românească din UK de a-și păstra și promova moștenirea culturală.

 

------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel