Român, fost gardian nazist, judecat în Germania

Narcis Popa / 6 noi 2018, 16:12 Salveaza PDF Comentarii

 Procesul în care un fost gardian SS în vârstă de 94 de ani va fi judecat pentru complicitate la crime în masă în lagărul de concentrare nazist Stutthof, de lângă Gdansk, Polonia, a început marţi la Muenster, în vestul Germaniei, relatează dpa şi EFE. 

Acuzatul, Johann R., născut în România, a recunoscut că a lucrat ca gardian în acel lagăr, dar a susţinut că nu ştie nimic despre asasinatele comise acolo. Însă procurorii îl acuză că a avut cunoştinţă de toate aceste fapte. 

Şedinţa tribunalului a început cu citirea rechizitoriului. 

Inculpatul, care locuieşte la Borken, lângă frontiera cu Olanda, este acuzat că a fost gardian în lagărul de concentrare Stutthof, din iunie 1942 până în septembrie 1944. 

În acest proces există 17 co-reclamanţi, printre care cetăţeni din Israel şi din SUA, reprezentanţi marţi în instanţă de avocaţi. 

Apărarea a declarat că inculpatul va face o declaraţie în timpul procesului, deşi nu este clar când anume. 

Alte 13 audieri sunt programate până la mijlocul lui ianuarie, timp de cel mult două ore zilnic, din cauza stării fragile de sănătate a bărbatului. 

În total, 65.000 de deţinuţi, dintre care 27.000 de evrei, au murit în lagărul Stutthof, din cei 110.000 încarceraţi acolo, potrivit Muzeului Stutthof. 

Victimele au fost gazate, împuşcate în gât sau otrăvite. Altele au murit de frig sau de foame, slăbite de munca forţată. 

Comitetul Internaţional Auschwitz a salutat luni deschiderea procesului de la Muenster. 'Le mulţumim în mod special supravieţuitorilor lagărului şi rudelor lor pentru curajul şi determinarea de a depune mărturie la Muenster în calitate de co-reclamanţi. Acestea vor fi zile dureroase pentru ei. La fel ca toţi supravieţuitorii, ei au trebuit să aştepte un timp infinit de lung pentru ca sistemul judiciar german să funcţioneze şi pentru justiţie', a declarat Christoph Heubner, vicepreşedinte al Comitetului. 

În acest proces urma iniţial să compară şi un al doilea inculpat, în vârstă de 93 de ani, dar procedurile în cazul său se desfăşoară separat, întrucât nu s-a stabilit dacă bărbatul poate face faţă unui proces.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy