Rețele de prostituție, destructurate de Poliția din Scandinavia: „Pentru prima dată sunt mai multe femei ucrainene decât românce“

Nicoleta Nicolau / 18 iul 2022, 22:23

Poliția norvegiană și cea suedeză au destructurat mai multe rețele de prostituție în care majoritatea femeilor proveneau din Ucraina. Până acum, cele mai mule prostituate erau de origine română, urmate de cele din Nigeria.

Un BMW negru circulă fără lumini prin Finnskogen, o zonă forestieră vastă situată la granița dintre Norvegia și Suedia. Apoi, șoferul oprește, aprinde o lanternă, urmărește drumul pentru o vreme și se îndreaptă spre pădure - departe de camerele de supraveghere. Douăzeci de minute mai târziu, se întoarce cu două femei, una din Ucraina și una din Moldova.

În fiecare săptămână, femei sunt introduse ilegal în Norvegia în acest mod. Atât în Norvegia, cât și în Suedia, poliția a descoperit rețele de prostituție în care majoritatea femeilor proveneau din Ucraina. Acest lucru este relatat de postul norvegian de televiziune NRK, care a avut acces la fotografii și documente care arată cum poliția i-a monitorizat pe făptași.

"Este pentru prima dată când vedem mai multe femei ucrainene decât românce", a declarat pentru NRK inspectorul de poliție suedez și expertul în rețelele de prostituție Simon Häggström, implicat în anchetă. Potrivit acestuia, creșterea numărului de femei din această țară se datorează în mod clar războiului. Femeile din această anchetă nu au cerut azil în țările scandinave, ci sunt victime ale traficului de persoane, crede el.

„Pentru prima dată sunt mai multe femei ucrainene decât românce“

 

Rețeaua din Norvegia este formată din aproximativ două sute de femei din Europa de Est și exista și înainte de războiul din Ucraina. În cadrul unei anchete majore privind exploatarea sexuală, poliția suedeză a descoperit că multe dintre femei erau transportate direct la granița cu Norvegia și și-a alertat omologii norvegieni în iarna anului 2021.

Nu se știe cu exactitate câte femei ucrainene au fost introduse ilegal în țară de la invazia rusă. Potrivit poliției, în momentul raidului, peste 100 de femei locuiau într-o clădire din Oslo  unde își vindeau trupul.

O ucraineancă și soțul ei norvegian sunt suspectați că au condus această rețea de prostituție în Norvegia. Victimele au fost traficate online. Potențialii clienți puteau vizualiza fotografii pe un site web, unde primeau informații despre femei și despre serviciile și tarifele asociate de care puteau beneficia.

În Suedia, Per-Anders Andersson, un proprietar de hotel din apropierea graniței norvegiene, a fost surprins să vadă mașini pline de femei care veneau în mod constant, a declarat pentru postul de televiziune NRK. Au fost lăsate la hotel și preluate o zi mai târziu de un bărbat. Femeile au venit din Europa de Est și au spus că merg în Norvegia, a declarat Andersson.

În Suedia și Norvegia, prostituția este ilegală

 

"Femeile aflate într-o poziție vulnerabilă sunt adesea mai credule", spune Ina Hut, director al Centrului național de coordonare împotriva traficului de persoane (CoMensha). În Țările de Jos, până în prezent au existat doar "câteva rapoarte" privind exploatarea sexuală a femeilor ucrainene. Hut explică acest lucru în parte prin vigilența serviciilor de investigație și prin buna campanie de prevenire.

"Împreună cu alte organizații, am realizat pliante digitale cu avertismente: fiți atenți la discuții frumoase, asigurați-vă că prietenii și familia știu întotdeauna unde vă aflați", spune Hut.

În altă parte în Europa, potrivit platformei europene „La Strada International”, au existat zece rapoarte oficiale de exploatare sexuală a refugiaților ucraineni, inclusiv în Germania, Belgia și Polonia.

Vârful aisbergului

 

Dar Hut crede că adevărata problemă este mult mai mare: "De obicei, rapoartele pe care le primim sunt doar vârful icebergului. Adesea, femeile implicate nu își dau seama imediat că este vorba despre traficul de persoane. Prin urmare, poate dura mult timp până când organizațiile de ajutor umanitar ajung în atenția lor.

Hut se așteaptă ca și alte cazuri din Ucraina să iasă la iveală în viitorul apropiat. Cel mai mare grup de victime străine ale exploatării sexuale în Țările de Jos provine din România, urmat de Nigeria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0