Restricții în România după alegeri? Nelu Tătaru, răspuns care dă fiori

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Alba Iulia, întrebat de jurnalişti dacă după alegerile locale ar putea fi instituit un nou "lockdown" (noi restricţii n.red.), că ţine doar de fiecare dintre noi dacă va fi sau nu aplicată această măsură.

"Noi avem în evaluare orice scenariu. Dar, din punctul meu de vedere, întâi trebuie să respectăm regulile şi precauţiile. Haideţi să gândim ce putem face ca să nu avem o creştere a numărului de cazuri, haideţi să vedem ce putem face pentru a menţine un platou după o lună grea şi să avem şi o pantă descendentă. Cred că ţine doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Dar, din punctul meu de vedere şi al Ministerului Sănătăţii, atâta timp cât suntem vigilenţi, respectăm nişte reguli, avem acţiuni concrete în unităţile sanitare ...", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a adăugat că nu în spitale se tranşează această pandemie, ci înainte de a se ajunge la internările în spitale şi că respectând regulile de prevenţie, va fi şi o transmitere comunitară scăzută.

Întrebat de jurnalişti dacă se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 după alegerile locale, ministrul a spus că "asumarea unui număr crescut de cazuri noi a fost făcută atunci când au fost aplicate măsuri de relaxare", fie că a fost vorba de redeschiderea restaurantelor, de revenirea din concedii, de aglomerarea transportului în comun, de redeschiderea teatrelor, a cinematografelor, începerea anului şcolar, de o lună de campanie electorală şi, acum, de aceste alegeri locale.

Pentru moment, "platou" de 1500 de noi cazuri pe zi



El a apreciat că respectarea normelor de aplicare în vederea desfăşurării fiecărei activităţi în parte "ar trebui să dea o creştere mică" a numărului de cazuri de la o zi la alta şi să se rămână pe "acel platou, în jurul a 1.500 de cazuri".

"În măsura în care nu vom respecta aceste precauţii, atunci se poate ajunge şi la 2.000 de cazuri. Monitorizăm în fiecare zi evoluţia numărului de cazuri noi, după cum monitorizăm prezenţa la unităţile de primiri urgenţă, precum şi prezenţa în terapie intensivă a cazurilor grave sau critice, după cum monitorizăm şi numărul deceselor. Ele sunt cele care ne arată şi gravitatea, dar care ne arată şi transmiterea în comunitate, mergând oarecum cu analiza cazurilor dificile", a mai spus Tătaru.

Ministrul a conchis că "dacă se menţine acel platou", spre a doua jumătate a lunii octombrie ar putea să fie şi o scădere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel