Potrivit anchetei citate de autoritățile italiene, firma italiană ar fi cumpărat de la o companie din România o cantitate de 2,8 tone de miere destinată comercializării în peninsulă sub eticheta „bio”. Investigațiile au arătat însă că mierea respectivă nu provenea din stupine certificate ecologic, ci era o miere convențională, obținută prin metode clasice de apicultură, fără respectarea normelor stricte privind agricultura ecologică.
Carabinierii au confiscat întreaga cantitate, iar documentele de proveniență, verificate minuțios, s-au dovedit a fi falsificate. În plus, în perioada 2024-2025, s-ar fi vândut deja către consumatorii italieni peste 750 de kilograme de miere etichetată fals ca organică, produsă și ambalată în România de aceeași firmă.
Etichetele aplicate pe borcanele de miere ar fi fost realizate chiar în România, unde un colaborator al antreprenorului român a trecut în mod fals mențiuni privind certificarea ecologică, inclusiv referințe la AGRECO, un organism de control autorizat la nivel național. Mierea a fost apoi transportată în mod legal către Italia, însă documentația care însoțea marfa, cu informații despre proveniență și trasabilitate, nu a fost transmisă Oficiilor Veterinare pentru Conformitate Comunitară, fapt care a atras atenția autorităților.
În urma descoperirilor, operatorul român a fost exclus din sistemul național de certificare ecologică, iar incidentul a fost notificat autorităților române competente. Pe lângă acuzațiile de „fraudă în exercitarea comerțului” și „introducerea în țară și comercializarea de produse cu marcaje false”, acesta riscă sancțiuni penale și amenzi consistente pentru încălcarea reglementărilor europene privind producția ecologică.
Această investigație face parte din sistemul de control administrat de Ministerul Agriculturii și Suveranității Alimentare din Italia (MASAF), care monitorizează riguros lanțurile de aprovizionare bio și protejează eticheta „Made in Italy” de falsificări.
Mierea românească, între tradiție și tentația etichetei „bio”
România se numără printre cei mai importanți producători de miere din Uniunea Europeană, iar calitatea produsului autohton este recunoscută internațional. Apicultorii români furnizează anual zeci de mii de tone de miere, o parte în formă brută, alta procesată sau îmbuteliată local, exportată apoi în țări precum Germania, Italia sau Franța.
Totuși, diferența dintre mierea convențională și cea organic-certificată este esențială. Mierea convențională provine din stupine unde albinele pot fi hrănite cu siropuri de zahăr în perioadele de lipsă de nectar, iar tratamentele împotriva bolilor sunt realizate cu produse chimice permise în apicultura clasică. În schimb, mierea organică se obține doar în zone nepoluate, cu surse de nectar naturale, iar stupinele trebuie amplasate la distanță de culturi tratate cu pesticide. De asemenea, hrănirea artificială este interzisă, iar tratamentele apicole se fac exclusiv cu substanțe naturale, aprobate de organismele de certificare.
Obținerea etichetei „bio” presupune ani de verificări, controale stricte și costuri semnificative, motiv pentru care unii comercianți aleg calea scurtă, falsificarea documentelor sau etichetarea abuzivă. Astfel de practici afectează grav imaginea produsului românesc și subminează încrederea consumatorilor străini în brandul „miere de România”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News